Aan de start in Bornem verliep alles vlot. 

Aan de start in Bornem verliep alles vlot. © Guy Delforge

Eerste weekend Dodentocht Light lokt 200 deelnemers

Bornem -

Omdat er dit jaar geen echte 100Km Dodentocht kan worden georganiseerd, bedachten de organisatoren een dubbel alternatief. De Summer Challenge waarbij je kan wandelen wanneer het jou past en de Dodentocht Light waarbij je in een weekend twee keer vijftig kilometer wandelt langs een bewegwijzerd parcours.

Guy Delforge

Zaterdagochtend vertrokken de eerste deelnemers aan de 100Km Dodentocht Light. Er is voor elk wandelweekend een capaciteit van negenhonderd deelnemers, maar die moest voor dit weekend nog niet worden aangesproken. “Er vertrekken vandaag tweehonderd deelnemers”, zegt Ilse Robyn van de organisatie. “We hebben dus twee van onze negen mogelijke startplaatsen geactiveerd. Er vertrekken wandelaars hier in het Breeven in Bornem en aan Brasserie d’U in Hingene.”

Het voordeel van dat relatief rustige eerste weekend is dat de mensen van de organisatie heel goed kunnen uittesten of alles vlot verloopt. Dat was bij de start in Bornem alvast het geval. De wandelaars konden vlot hun wandelkaart afhalen en meteen op stap gaan. “Voor bijna elk weekend is er nog plaats voor wandelaars die willen deelnemen”, zegt Robyn. “Alleen op 7 en 8 augustus hebben we geen plaatsen meer vrij.”

“Het is voor ons wel een beetje out-of-the-box denken”, zegt Ilse Robyn.

“Het is voor ons wel een beetje out-of-the-box denken”, zegt Ilse Robyn. © Guy Delforge

Hoeveel van de deelnemers ook echte Dodentochtwandelaars zijn, kan de organisatie op basis van de inschrijvingen niet zeggen. “Dat is ook voor ons een moeilijke”, zegt Robyn. “We kunnen het niet zeggen hoeveel mensen die nu inschrijven voor de 100Km Dodentocht Light eerder al deelnamen aan de Dodentocht. Er zijn zeker nieuwe mensen bij die denken ‘nu het in twee dagen mag, kan ik het ook aan’. Maar het is uiteraard niet de 100km Dodentocht en je ziet wel dat de echte Dodentochtwandelaar de tocht mist.”

Niet alleen de doorgewinterde Dodentochter, maar ook de organisatie zelf en de vele honderden vrijwilligers missen de echte Dodentocht. “Natuurlijk missen wij de echte Dodentocht”, zegt Robyns. “Dit is niet hetzelfde, maar tegelijk is het ook wel tof om eindelijk weer eens buiten te komen en samen iets te organiseren. Het is voor ons wel een beetje out-of-the-box denken, maar dat maakt het ook fijn.”

Goede voorbereiding

Kanittha Paksee en Brenda Servranckx uit Mechelen stonden zaterdagochtend goed op tijd en blijgezind in het Breeven in Bornem om aan hun eerste wandellus van vijftig kilometer te beginnen. “Ik vertrok al drie keer voor de echte Dodentocht”, zegt Brenda, “maar het is me nog niet gelukt om ze uit te wandelen. Nu het in twee keer kan, zal het wellicht wel lukken. Vooral mentaal is het gemakkelijker vol te houden, denk ik. Vorig jaar wandelden we samen de Covid Challenge en dat wel fijn. Een van de dagen wandelden we 37 km langs de Dijle naar Leuven en dat is toch gelukt.”

Kanittha Paksee (links) en Brenda Servranckx vertrokken zaterdagochtend voor het eerste deel van hun 100Km Dodentocht Light.

Kanittha Paksee (links) en Brenda Servranckx vertrokken zaterdagochtend voor het eerste deel van hun 100Km Dodentocht Light. © Guy Delforge

“Ik heb de Dodentocht nog niet gewandeld”, zegt Kanittha. “Maar door de Covidmaatregelen begon ik te wandelen en ik ben eigenlijk niet meer gestopt. Voor mij is dit een nieuw doel. Ik weet al dat ik dertig tot veertig kilometer kan wandelen. Deze light, twee dagen na elkaar vijftig kilometer stappen, zal dus ook wel lukken. Het is zowat de ultieme training om volgend jaar de echte Dodentocht te kunnen stappen.”

Een van de verschillen met de echte Dodentocht is dat er onderweg geen verzorgings- en bevoorradingsposten zijn. “Daar zijn we op voorbereid”, zeggen de dames, “we hebben zelf wat eten en drinken bij en extra schoenen.”

Summer Challenge

De wandelaars die zondag de eerste lus van vijftig kilometer wandelen, stappen zondag langs de tweede lus die door de organisatie werd bewegwijzerd met de echte Dodentochtbordjes.

Deelnemen aan de 100Km Dodentocht Light kan nog op 17 en 18 juli, 24 en 25 juli, 31 juli en 1 augustus en 11 en 12 augustus. Deelnemen kost 20 euro.

Wie liever alles zelf plant, kan deelnemen aan de Summer Challenge. Net als bij de Covid Challenge en Warmste Winter Challenge daag je dan jezelf uit om zo veel mogelijk kilometers te wandelen tussen 1 juli en 31 augustus met een minimum van honderd kilometer. Deelnemen kost 5 euro.

dodentocht.be

MEER OVER Dodentocht