Remco Evenepoel vertrekt op dubbele missie-Tokio

Na het vertrek van de Belgian Cats afgelopen woensdag reist zaterdagmiddag de eerste wielrenner naar Tokio af. Een Belg die geen vrede zal nemen met een bijrol op de Spelen. Terwijl sommigen van zijn collega’s nog volop in de Tour zitten, laat Remco Evenepoel met een acclimatisatie van twee weken in het broeierige Japan niets aan het toeval over.

Fase 2 van het vertrek van de 122-koppige Belgische delegatie richting Tokio zaterdag. Na de Cats, de roeiers en enkele zeilers woensdag stappen vandaag opnieuw vijf atleten op het vliegtuig richting Tokio. Gewicht­hefster Nina Sterckx, taekwondoka Achab, polsstokspringer Ben Broeders, zeiler Wannes Van Laer en een van de grootste Belgische medaillekansen, Remco Evene­poel. De 21-jarige renner van ­Deceuninck - Quick.Step is meteen de eerste Belgische wiel­renner die naar de Spelen afreist. Ruim op tijd, aangezien de ­olympische wegrit pas over ­precies twee weken wordt ­gereden.

Evenepoel wil duidelijk niets aan het toeval overlaten. Zo werd hij de voorbije dagen nog op de piste gesignaleerd, op zoek naar de meest aerodynamische outfit voor de olympische tijdrit.

De volgende veertien dagen in Japan wil Evenepoel vooral gebruiken om een mogelijke jetlag te verteren, om volop te acclimatiseren en te wennen aan de broeierige temperaturen en om het parcours te verkennen. Vooral dat laatste is geen sinecure door de strenge coronamaatregelen, waardoor de bewegingsvrijheid van de atleten beperkt is. Trainen mag, maar alleen op afgesproken tijdstippen en locaties.

Evenepoel kan ook niet meteen naar het officiële atletenhotel van de wielrenners doorreizen. Dat mag pas vijf dagen voor de ­wedstrijd. Hij verblijft daarom de eerste acht dagen in het verderop gelegen Maebashi. Daar krijgt hij pas midden volgende week het gezelschap van de volgende ­renner. Mauri Vansevenant reist samen Lotte Kopecky en de ­andere vrouwen van de wegploeg woensdag af. Van Aert, Van ­Avermaet en voorlopig ook nog Benoot maken nog later de reis naar Tokio. Van Aert en Van ­Avermaet rijden normaliter de Tour uit, waarna ze nog dezelfde avond vanuit Parijs richting ­Spelen vertrekken. Pas maandagavond, minder dan vijf dagen voor de wegrit, komen ze in Tokio aan.

Evenepoel rijdt net als Van Aert zowel de wegrit op 24 juli als de tijdrit vier dagen later. (wvo)

MEER OVER Remco Evenepoel