©  Bart Dewaele

Olympisch bronzen Heidi Rakels kandidaat-voorzitter BOIC

Gewezen judoka Heidi Rakels (53) stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van het ­Belgisch Olympisch en Inter­federaal Comité (BOIC). Eerder diende de 51-jarige Jean-Michel Saive, Belgiës beste tafeltennisser ooit, zijn kandidatuur in.

“Met plezier deel ik mee dat ­Judo Belgium me heeft voor­gedragen als kandidaat voor de functie van BOIC-voorzitter”, ­verklaart Rakels. “Ik hoop met mijn ervaring in verschillende ­domeinen de olympische en ­paralympische sport in België te helpen groeien en floreren samen met de atleten, begeleiders, ­federaties en het BOIC. Het zou een grote eer zijn om als eerste vrouw en eerste olympisch ­gemedailleerde deze taak op mij te nemen.”

Rakels nam als judoka twee keer deel aan de Olympische Spelen. In 1992 behaalde ze in Barcelona brons in de categorie tot 66kg. In 2000 werd ze in Sydney vijfde in de klasse tot 78kg. Verder ­behaalde ze ook medailles op EK’s (zilver in 1992, brons in 1999 en zilver in 2001). In 2014 richtte ze samen met haar partner, Eric ­Lafortune, het bedrijf Guardsquare op om ­mobiele apps te ­beschermen ­tegen aanvallen van hackers. Eind 2019 trok Rakels zich terug uit het management en bestuur van Guardsquare, dat tot een erg ­succesvol technologie­bedrijf was uitgegroeid.

De huidige BOIC-voorzitter is, sinds 2004, Pierre-Olivier ­Beckers. Hij is momenteel bezig aan zijn vierde (en laatste) ­ambtstermijn. De voorzitters­verkiezingen vinden plaats op 10 september.

MEER OVER