Ook de jeugdraad trekt te straat om de mening van kinderen te toetsen. 

Ook de jeugdraad trekt te straat om de mening van kinderen te toetsen. © rr

Jeugdraad gaat de straat op om mening van kinderen te polsen

Wuustwezel -

De jeugddienst gaat op belevingsonderzoek. Medewerkers van het lokaal bestuur zullen drie thema‘s verder uitdiepen in gesprekken met kinderen en jongeren.

“Medewerkers van het lokaal bestuur gaan binnenkort de straat op om aan jongeren en kinderen te vragen wat zij belangrijk vinden”, zegt schepen voor Jeugd, Kris Van Looveren (CD&V). “Dat past in een project om de dienstverlening kindvriendelijker te maken.”

Het lokaal bestuur wil dat kinderen en jongeren centraal staan en actief participeren aan het beleid. “Daarom hebben we begin vorig jaar een traject opgestart om een kindvriendelijke gemeente te worden. In eerste instantie gingen we op onderzoek om te weten hoe kindvriendelijk we zijn. Uit die eerste fase zijn drie prioriteiten naar boven gekomen: jeugdruimte, gecoördineerd hulpverleningsaanbod en echte betrokkenheid.” In de tweede fase gaat de jeugddienst op belevingsonderzoek. Medewerkers van het lokaal bestuur zullen de drie thema‘s verder uitdiepen in gesprekken met kinderen en jongeren. “We gaan in gesprek met kinderen om te weten te komen hoe zij die thema’s beleven en waar de noden liggen. Dit kan een eenvoudige bevraging zijn, maar meestal verkiezen we een interactief spel waarbij we op een spontane manier te weten komen wat er leeft bij de kinderen en jongeren.”

Dit belevingsonderzoek zal steeds door twee personen gebeuren. “De mensen die het belevingsonderzoek afnemen, komen van verschillende diensten zoals de omgevingsdienst, groendienst, OCMW en lokale politie. Zo zijn er vele diensten betrokken en creëren we een grote gedragenheid. De antwoorden worden letterlijk genoteerd. Achteraf zullen we die analyseren om te bepalen op welke manier we een kind- en jeugdvriendelijke gemeente kunnen worden.” (vw)

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio