Medewerkers van Ecoso zijn al aan de slag in het Hof van Coolhem. 

Medewerkers van Ecoso zijn al aan de slag in het Hof van Coolhem. © Ward Bosmans

Ecoso vormt Brasserie Hof van Coolhem om tot sociaal tewerkstellingsproject

Kalfort -

De bekende brasserie Hof Van Coolhem in het gelijknamige domein in Kalfort (Puurs-Sint-Amands), krijgt een verrassende nieuwe eigenaar. Samen met partners Nektari en Huyze Eyckerheyde baat Ecoso de horecazaak uit vanaf dit najaar.

Ward Bosmans

Het Hof van Coolhem is een natuurgebied van 92 hectare met tal van recreatiemogelijkheden. Er is een uitgebreid wandelparcours, meer dan 75 variëteiten fruitdragend groen, 130 soorten wilde planten, een bijentuin, een historische tuin, een schapenweide en een biologisch waterzuiveringsstation. De blikvanger in het domein is de gelijknamige brasserie en feestzaal met vergaderruimtes.

Het Hof van Coolhem is al sinds oktober 2020 gesloten. Samen met Huize Eyckerheyde en Nektari – de overkoepelende organisatie boven maatwerkbedrijf Flexpack, ’t Onzent en Flegado – gaat Ecoso de brasserie en de feestzalen uitbaten.

Ecoso staat voor Ecologisch en Sociaal Ondernemen. De vzw wil tewerkstelling creëren en competenties versterken voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Het bedrijf baat acht kringwinkels ‘Cirkels’ uit in onze regio. Daarnaast beschikt Ecoso over een houtatelier waar meubels op maat gemaakt worden en een fietsenwerking waar deel -en verhuurfietsen worden onderhouden en tweedehandsfietsen worden opgeknapt en verkocht. Via begeleide tewerkstelling in een van die projecten kunnen mensen opnieuw gezond worden, hun zelfwaarde hervinden, zich ontplooien en opnieuw participeren in de maatschappij.

Diverse groep

“We wilden meer gedifferentieerde jobs aanbieden aan onze mensen. Vandaar de keuze voor de horeca”, legt afgevaardigd bestuurder van Ecoso, Koen De Bock, uit. “Het is ook ons eerste project dat we samen doen met twee andere partners. Aan de uitbating van het Hof van Coolhem is een werkkant en een zorgkant. We zetten er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk terwijl ze bijvoorbeeld ook nog een traject volgen in het volwassenenonderwijs. We werken daarvoor ook samen met de Sociale Huizen van Bornem, Puurs-Sint-Amands en Willebroek. Daarnaast zijn er ook zorgactiviteiten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het onderhoud van de moestuin. We willen de eigen gekweekte groenten serveren in de brasserie. De mensen die in het Hof van Coolhem zullen werken is een heel diverse groep.”

De feestzaal.

De feestzaal. © Ward Bosmans

Aan de werking van de brasserie en de feestzaal wil Ecoso niet veel wijzigen. “We geven wel het interieur een make-over zodat het meer aansluit bij de natuur. De vergaderzalen boven de feestzaal willen we ook ter beschikking stellen voor lokale bedrijven. Als alles goed gaat openen we in oktober van dit jaar de deuren”, besluit De Bock.

Slaaptenten

Bruno De Maeyer van Nektari.

Bruno De Maeyer van Nektari. © Ward Bosmans

Bruno De Maeyer van Nektari ziet de rol van zijn bedrijf gelijklopend met die van Ecoso. “Onze opdracht is om zo veel mogelijk mensen van het domein te laten genieten. We willen er eventueel ook zorgen voor slaapgelegenheid. Ik denk dan bijvoorbeeld aan tiny houses of slaaptenten die in de bomen kunnen hangen.”

De rol van Huize Eyckerheyde in het Hof van Coolhem zal wellicht beperkter zijn. De zowat 90 bewoners van Huize Eyckerheyde hebben een ernstige meervoudige beperking en/of een hersenletsel. Zij zijn daarom minder betrokken bij de uitbating van de brasserie, maar kunnen in het Hof van Coolhem wel terecht voor bepaalde activiteiten.

MEER OVER Ondernemen

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio