Een boomkapel in Wijnegem. Dorpelingen blijken toch nog heel gehecht aan de kleine gebedsoorden. 

Een boomkapel in Wijnegem. Dorpelingen blijken toch nog heel gehecht aan de kleine gebedsoorden. ©  jaa

Kapellekes-alarm afgeblazen: ijverige groendienst nam ‘gestolen’ Mariahuisje mee

Westmalle -

Een oproep naar getuigen voor snoodaards die de boomkapel aan de Lemberg hadden gestolen, is afgeblazen. Blijkt dat de ijverige groendienst van de gemeente Malle een beschadiging aan het kapelletje had opgemerkt en het kleinood op eigen initiatief had meegenomen voor herstelling.

Zo’n vijftien jaar geleden hing de Landelijke Gilde van Westmalle een boomkapel aan de Lemberg aan het kasteel in Westmalle. De deken kwam het kapelletje toen inwijden en sindsdien is het met de zitbanken een plek waar geregeld fietsers en wandelaars stoppen ter verpozing.

Vorige maand echter raakte het kapelletje beschadigd door een steen in het glas. En deze week bleek het zelfs gestolen. Op sociale media werd een oproep gedaan om verdachte zaken te melden. ”We snappen het niet. De boomkapel hing met een kabel stevig vast. Wie steelt nu zoiets?” reageerde Ludo Van Looveren van de Landelijke Gilde van Westmalle. Navraag bij het bestuur maakte duidelijk dat niemand van de eigen leden het kapelletje ter restauratie mee naar huis had genomen.

Blijkbaar roept een Mariakapel hevige emoties en zijn veel dorpelingen gehecht aan de kleine devotieplekjes, want de diefstal zorgde op sociale media voor veel ontzetting. “Krapuul!”, schreef iemand zelfs emotioneel. Maar kijk: nu blijkt dat de gemeentelijke groendienst had opgemerkt dat de boomkapel beschadigd was. De ondernemende mensen van de groendienst hadden de kapel losgekoppeld en meegenomen voor reparatie.

“Een miscommunicatie dus”, zegt Ludo Van Looveren, die tevreden is dat het Mariamysterie is opgelost. Het is de Landelijke Gilde van Westmalle die de boomkapel onderhoudt. kma

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio