De zonnepanelen komen langs de binnenzijde zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn en het dorpszicht onaangetast blijft. 

De zonnepanelen komen langs de binnenzijde zodat ze nauwelijks zichtbaar zijn en het dorpszicht onaangetast blijft. ©  gemeente zoersel

Zonnedak maakt administratief centrum zelfvoorzienend op vlak van stroom

Zoersel -

Het administratief centrum aan de Handelslei in Sint-Antonius (Zoersel) wordt sinds deze week uitgerust met een zonnedak. Het gemeentebestuur ging hiervoor een samenwerking aan met burgercoöperatie Zonnewind. Zoersel stelt het dak ter beschikking en Zonnewind installeert de panelen.

Kristin Matthyssen

In totaal gaat het om 190 zonnepanelen die op de dakhellingen langs de kant van het centraal atrium worden geïnstalleerd, zodat het uitzicht van het mooi historisch gebouw waar vroeger nog de kraamkliniek was bewaard blijft.

“In totaal verwachten we een jaarlijkse opbrengst van zo’n 61.200 kWh. Liefst 91 procent van de geproduceerde elektriciteit zal rechtstreeks in het gebouw worden gebruikt”, zegt klimaatschepen Marc De Cordt (Groen). “Maar de grootste winst is er voor het klimaat. De verwachte jaaropbrengst zal leiden tot ongeveer 16 ton CO2-reductie. Zo dragen we weer ons steentje bij om tegen 2030 een klimaatneutrale organisatie te worden.”

Volgens de schepen gaat het om een win-win. “Wij wekken groene energie op en gebruiken die lokaal, onze inwoners krijgen de kans om mee te investeren in die groene energie door coöperant te worden van Zonnewind”, aldus de schepen. “De opbrengsten van de projecten gaan naar de coöperatie en komen zo terug bij de lokale gemeenschap.”

De plaatsing van de zonnepanelen werd strategisch gekozen. Langs de voorzijde van het karakteristiek gebouw zijn de panelen niet zichtbaar.

Voor Zonnewind is dit het grootste zonnedak op hellende daken tot dusver. Het zonnedak op sporthal Het Veld in Zandhoven is nog groter. “Het is wel tot dusver ons grootste project in Zoersel. Technisch is het een huzarenstukje. En voor ons is dit ook een bijzonder project omdat het om een historisch gebouw gaat”, zegt Annick De Smet van Zonnewind. “Eerder legden we al zonnepanelen op de serviceflats van De Loteling en deden we de verledding van Beuk en Noot. Het is de bedoeling in de toekomst ook particulieren nog meer bij te staan in advies rond benovatie, autodelen en andere vormen van duurzaam leven.”

Zonnewind ontstond in Zandhoven, maar is intussen al actief in Ranst, Nijlen en Berlaar. Ook vanuit Schilde is er interesse in samenwerking.

www.zonnewind.org


Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio