Er komt voorlopig geen Albert Heijn-supermarkt op de terreinen van de Peugeot-garage Pelka aan de Turnhoutsebaan in Kasterlee. 

Er komt voorlopig geen Albert Heijn-supermarkt op de terreinen van de Peugeot-garage Pelka aan de Turnhoutsebaan in Kasterlee. © Bart Van den Langenbergh

Gemeente weigert vergunning grote Albert Heijn: “Enkel nog ruimte voor een buurtsupermarkt”

Kasterlee -

Het schepencollege van Kasterlee heeft de vergunning geweigerd voor de bouw van een nieuwe supermarkt van Albert Heijn langs de Turnhoutsebaan in Kasterlee. De nieuwe winkel zou verschijnen op de terreinen van de Peugeot-garage Pelka maar krijgt met het huidig ontwerp geen groen licht. “In Kasterlee is er enkel nog maar plaats voor een buurtsupermarkt van maximaal 650 vierkante meter”, zegt Gert Storms (CD&V), schepen van Omgeving in Kasterlee.

Bart Van den Langenbergh

Supermarktketen Albert Heijn krijgt voorlopig geen toestemming om een nieuw filiaal te openen op het perceel van de Pelka-garage langs de Turnhoutsebaan in Kasterlee. De zaakvoerders hadden enkele maanden geleden een aanvraag ingediend voor een nieuwe supermarkt met een netto verkoopsoppervlakte van 1.322 vierkante meter met 87 parkeerplaatsen en ook 45 fietsparkeergelegenheden. De Pelka-garage, de woning en de achterliggende magazijnen zouden voor het project moeten wijken. Het tankstation zelf blijft wel bestaan. Tijdens het openbaar onderzoek hebben buurtbewoners een aantal bezwaren ingediend tegen het project. Het schepencollege van Kasterlee heeft het dossier grondig bestudeerd en een omgevingsvergunning geweigerd aan Albert Heijn.

Het nieuwe filiaal zou de zestigste in België en de achtste supermarkt van de keten in de Kempen zijn. In juni opende AH nog een winkel in Merksem. 

Het nieuwe filiaal zou de zestigste in België en de achtste supermarkt van de keten in de Kempen zijn. In juni opende AH nog een winkel in Merksem. ©  patrick de roo

Voldoende aanbod

“Er waren een aantal ruimtelijk-technische opmerkingen die we intussen ook al hebben besproken met de aanvragers. We hadden ook enkele bemerkingen over de mobiliteit, vooral met de combinatie met het behoud van het tankstation”, legt Gert Storms, schepen van Omgeving in Kasterlee uit. “Intussen zijn we ook tot het besluit gekomen dat er in de kern van Kasterlee geen plaats meer is voor een nieuwe supermarkt van dat kaliber. We hebben naar aanleiding van dit dossier hiervoor een studie laten uitvoeren bij de provincie. In Kasterlee is er al voldoende aanbod van grote supermarkten en is er alleen nog plaats voor een buurtsupermarkt van maximaal 650 vierkante meter groot.”

Kasterlee beschikt met Delhaize, Aldi en Lidl al over enkele grotere supermarkten in hetzelfde dorp. Het lokaal bestuur van Kasterlee wil zelf werk maken van een detailhandelsbeleidsplan om zo ook het kernwinkelgebied verder af te bakenen. “De winkels zouden ook vooral via traag verkeer, zoals fietsers, bereikbaar moeten zijn en niet meer buiten het dorp moeten liggen”, legt Gert Storms uit. “Bij een supermarkt van de grootte zoals Albert Heijn die had aangevraagd, is er sprake van een bereik van 30.000 tot 40.000 mensen waardoor je al in een grotere perimeter zit dan in Kasterlee alleen.”

Beroep

Albert Heijn telt intussen zestig winkels in België en het nieuwe filiaal zou al de achtste supermarkt van de keten in de Kempen zijn. De keten kan nog beroep aantekenen tegen de weigering van de gemeente of eventueel een nieuwe, aangepaste aanvraag indienen. “Mijn collega’s zijn nog aan het bekijken welke mogelijkheden er zijn. Op dit moment is er nog geen zekerheid over de mogelijke stappen die we nemen”, reageert Ann Maes, woordvoerder bij Albert Heijn.

Stadsregio zette eerder al rem op nieuwe supermarkten

De lokale besturen van de vier gemeenten van de stadsregio Turnhout beslisten al in 2017 om geen nieuwe supermarkten meer toe te laten op hun grondgebied. De gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse en Vosselaar hebben hiervoor samen een beleidsnota stadsregionale detailhandel uitgewerkt. Ze stelden vast dat er een overaanbod van grote winkels in de categorie voeding was op hun grondgebied. Uiteindelijk zijn er in de stadsregio 26 supermarkten, waarvan Albert Heijn op Turnova in Turnhout de meest recent geopende winkel is. Bestaande supermarkten mogen hun verkoopoppervlakte wel uitbreiden met maximaal 399 vierkante meter.

In Vosselaar werpen de bepalingen volgens burgemeester Gilles Bultinck (CD&V) hun vruchten af. “In onze gemeente hebben we geen nieuwe aanvragen voor supermarkten gekregen, wellicht omdat de ketens weten dat dit niet meer kan”, zegt Gilles Bultinck. “De herhuisvesting van Delhaize van de Nijverheidsstraat naar de Antwerpsesteenweg mag nog wel doorgaan, maar dat dossier zit momenteel nog bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.”  
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio