Beeld: NPO

De Wever spelt Nederlanders de les… in Nederland: “Jullie gedoogbeleid heeft cannabismiljardairs gecreëerd”

Bart De Wever was donderdagavond in Amsterdam te gast in Op1, een dagelijks praatprogramma in de late avond met twee moderatoren en een handvol gasten die de actualiteit fileren. Aanleiding was de aanslag op Peter R. De Vries en het tienpuntenplan dat De Wever woensdag voorstelde. De Antwerpse burgemeester pakte uit met zijn bekende analyse van Nederland als brandhaard van de drugsoorlog en deed er voor de gelegenheid nog een aantal schepjes bovenop. De andere (Nederlandse) gasten zaten er gaandeweg steeds beduusder bij. “Hij is zo glad van de tongriem gesneden.”

Dirk Hendrikx

“Het hoofd van de drugscriminaliteit zit in Amsterdam, de armen en benen in Antwerpen”, begon De Wever. “Jullie zijn het pionierland. Door het gedoogbeleid tegenover cannabis hebben jullie cannabismiljardairs gecreëerd. Die zijn dan gaan investeren in synthetische drugs, in wapenhandel en in mensenhandel. En in coke. Noordwest-Europa wordt bevoorraad vanuit de lage landen. De drugssyndicaten in Amsterdam hebben de haven van Antwerpen ontdekt om een parasitaire logistiek te organiseren. En de families die jullie de mocromaffia noemen zitten in Antwerpen natuurlijk ook ... De misdaadclans zijn met mekaar verbonden en naarmate jullie harder optreden verschuift het probleem naar ons.”

LEES OOK: Bart De Wever stelt 10-puntenplan voor tegen georganiseerde misdaad: “Aanslag tegen De Vries moet wake-upcall zijn voor ons”

De Colombiaanse drugsmaffia komt volgens De Wever naar hier omdat het hier “gewoon leuk” is voor gangsters: hogere winsten, kortere straffen en geen DEA (een nationale drugsbrigade) zoals in Amerika. De Wever pleitte voor veel meer samenwerking: “We moeten één land worden hierin.”

Een misdaadjournalist van Elsevier, Gerlof Leistra, opperde wat kritiek op het tienpuntenplan van De Wever. Moet je nu ook al verborgen ruimtes in auto’s verbieden? En geanonimiseerde telefoons? De Wever: “De laatste die we met zo’n verborgen ruimte betrapten had daar een Kalasjnikov verborgen, op honderd meter van mijn deur.” En: “Van de gekraakte Sky ECC-telefoons waren er 12.000 bij jullie in gebruik en 6.000 bij ons. Wij hebben bij ons gevraagd aan eerlijke gebruikers om zich te melden. Tot op heden heeft nog niemand dat gedaan.”

LEES OOK: Antwerpse politie onderschept gewapend commando in buurt woning Bart De Wever

Problemen veroorzaakt

Daarop kwam er ook lof van de misdaadjournalist: “Ik werd vrolijk toen ik dat tienpuntenplan las. Doen allemaal.”

De Wever wees er op dat Nederland al meer doet, maar nog veel laat liggen. “Jullie hebben ook nog veel te winnen. Jullie lopen voorop met de oplossingen, maar met de problemen liepen jullie in Europa natuurlijk vér voor de stoet uit. Jullie hebben de problemen voor een groot deel veroorzaakt.”

Op dit punt wilde Gerlof Leistra nog wat weerwerk bieden. “Ik heb 15 jaar geleden een reportage gemaakt over het Rode Plein in Antwerpen, met al die Oost-Europeanen die je dan tegenkwam in de kroegen en chique tenten op de Keyserlei.”

De Wever: “Dat is het Falconplein. Bent u daar nog wel eens geweest? Dat is volledig opgekuist.”

Leistra: “Ja, maar jullie hebben net zo goed met keiharde misdaad te maken.”

De Wever: “Natuurlijk, iedereen in Europa, maar jullie zijn wel het referentieland voor synthetische drugs. Als er ergens een drugslab wordt opgerold staat er meestal een auto met Nederlandse nummerplaat voor de deur. Of dat nu in Portugal is of waar dan ook. Jullie zijn voor cannabis al lang het referentieland. En als het over coke gaat in Noordwest-Europa (er wordt geprotesteerd rond de tafel, ‘en België dan?’) ... Ik wil nog één cijfer geven. Wij schatten dat 85% van de cocaïne die in Antwerpen aan land wordt gezet binnen de dag in Nederland staat om daar te worden versneden.”

Narcoland

Over legalisering van drugs ging het dan, een gevoelig punt in het land van de coffeeshops. De Wever, onverstoorbaar: “Dan word je een narcoland. Kijk naar Canada waar ze alles rond cannabis hebben gelegaliseerd, ook de productie. De criminaliteit is er niet weg, integendeel. Men verkoopt er legale cannabis en sterkere illegale cannabis. De export naar de VS is met 1.000% gestegen ... We zijn daar ontzettend naïef in.”

Aan tafel zat ook de bekende voetbalanalist Hugo Borst, een laconieke, licht alternatieve figuur. Hij zat er in de stoel naast De Wever sceptisch bij te kijken. Wat hij ervan vond, wilden de moderatoren ineens graag weten. “Ik denk de hele tijd: zat Peter R. De Vries hier maar bij. Hij (De Wever dus, red.) is zo glad van de tongriem gesneden.” Wat zou Peter dan moeten zeggen? “Weet ik veel. Ik ben hier voor Louis van Gaal.”

De Wever zei dat hij vaak praatte met zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb en dat ze het meestal eens zijn, ook al liggen ze politiek ver uit mekaar. Met de Nederlandse minister van justitie Ferdinand Grapperhaus had hij ook contact, maar “over het Nederlandse justitiebeleid durf ik mij niet goed uitspreken. We moeten vrienden blijven. Je kunt zeggen dat het probleem in Nederland is gegroeid, maar daar hebben we verder niks aan. We zitten nu in hetzelfde schuitje.”

“Ik heb net een wandeling gemaakt door Amsterdam,” zei De Wever nog. “Het is niet moeilijk om die georganiseerde misdaad te zien. Als je weet waar je moet kijken zie je ze overal, de prestigewinkels, de nepwinkels, zaken die niet kloppen, zakken vol cash in Gucci-bags ... Je ziet het als je het wilt zien. In mijn stad is dat ook zo, we moeten wakker worden in heel Europa. Men ziet het probleem niet. Ook de samenhang niet, zelfs met islamitische terreur, die rekruteren exact dezelfde mensen, 21-jarige laagbegaafde domme neefjes, die krijgen een Kalasjnikov in de handen geduwd.”

Antwerpen Ondermijnd

Documentairemaker Luk Dewulf maakte de vijfdelige videoreeks ‘Antwerpen Ondermijnd’ waarin hij op zoek gaat naar de economische en sociale impact van de drugscriminaliteit in Antwerpen.

Bekijk hier de volledige reeks ‘Antwerpen Ondermijnd’ 
LEES OOK: OVERZICHT. Alle drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen

Nu in het nieuws