©  EPA-EFE

Wedstrijdjury past 3 kilometer-regel aan als “test voor een mogelijke evolutie”

De wedstrijdjury van de Tour heeft laten weten de tijdsopname in de etappe van vandaag aan te passen. Dat werd beslist na overleg tussen de renners, ASO en UCI. Normaal wordt deze op drie kilometer van de finish geregistreerd, maar daar komt vandaag verandering in. In de etappe richting Carcassonne is besloten om dat al op 4,5 kilometer van de aankomst te doen.

Maarten Vanhoof

In een perscommuniqué verwoordt de wedstrijdjury de beslissing als een “test gerealiseerd met het oog op een mogelijke revolutie van de 3 kilometer-regel”.

Eerder deze Tour werd deze regel nog enorm bekritiseerd door zowat het halve peloton. In de finale van de derde etappe gebeurde er namelijk een hele reeks van valpartijen in de smalle en gevaarlijke aankomstzone van Pontivy. De renners hadden de avond voordien al via de vakbond CPA aan de UCI gevraagd om de tijdsopname van de derde rit te stoppen op acht kilometer van de streep, zodat enkel de sprinters zich in de gevaarlijke finale zouden wagen en de kans op valpartijen zo verkleind werd. Maar hun oproep vond bij de UCI geen gehoor, met alle gevolgen van dien.

Daags nadien was er een kort rennersprotest met de wens om soepeler om te gaan met de regel van 3 km in rittenkoersen. Dat gebeurt dus vandaag dus een eerste keer.

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws