Wandelaars kunnen gebruikmaken van stapstenen om over het water op de Hoge Weg in Kasterlee te stappen. 

Wandelaars kunnen gebruikmaken van stapstenen om over het water op de Hoge Weg in Kasterlee te stappen. © RR

Stapstenen helpen wandelaars op Hoge Weg

Kasterlee -

De Hoge Weg in de bossen tussen Kasterlee en Lichtaart is voortaan enkel nog toegankelijk voor wandelaars en joggers. Omdat dat deel van de historische weg bijna altijd onder water staat, plaatste de gemeente Kasterlee stapstenen voor de wandelaars.

Bart Van den Langenbergh

In het kader van het project Slapende Reus realiseert de gemeente Kasterlee een knip op de Hoge Weg, een holle weg in een beschermd bosrijk landschap. Dat deel van de Hoge Weg is voortaan enkel toegankelijk voor wandelaars en joggers en niet meer voor fietsers en zeker niet voor gemotoriseerd verkeer. “Een uniek stuk landschap werd bedreigd door gemotoriseerd verkeer, maar ook door fietsverkeer. Dit stukje natuur is buitengewoon gevoelig voor erosie”, zegt Ward Kennes (CD&V), burgemeester van Kasterlee. “Langs boven werd een paadje gebaand om het water onderaan te omzeilen, wat een bijkomende bedreiging voor inkalving van de zachte wanden is.”

Het diepste punt van de Hoge Weg is niet toegankelijk voor wandelaars omdat er bijna altijd water instaat. Het water infiltreert niet in de bodem en loopt ook niet weg naar de omgeving. Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werkte een voorstel uit om stapstenen te plaatsen op dit stuk, waardoor wandelaars niet op zoek moeten naar alternatieven zoals op de bovenkant van de holle weg. De technische dienst van Kasterlee voerde de werkzaamheden met de stapstenen op de Hoge Weg uit.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio