© DBA

Antwerpse politiezones waarschuwen: “Dalende coronacijfers zorgen voor stijging aantal inbraken”

Politiezone Rupel waarschuwt voor een stijging van het aantal inbraken sinds de dalende coronacijfers. Ook andere politiezones in de provincie Antwerpen bevestigen dit fenomeen. “In een week tijd noteerden we evenveel inbraken als in de hele maand juni.”

Nette Loots

De strenge coronamaatregelen legden niet alleen ons sociaal en economisch leven stil, maar zorgden ook voor een sterke afname van criminaliteit. “Logisch. Met de avondklok, het verplaatsingsverbod en het samenscholingsverbod waren er meer politiecontroles”, zegt Joris Van Camp, woordvoerder van Politiezone Rupel (Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle).

Volgens cijfers is het aantal inbraken en pogingen tot inbraken in de Rupelstreek zelfs gehalveerd sinds de uitbraak van het coronavirus.

“Maar met de dalende coronacijfers en de versoepelingen merken we een stijging in het aantal inbraken op”, legt Van Camp uit. Zo zijn er in de eerste week van juli vijf inbraken in de Rupelstreek gemeld. “In een week tijd hebben we evenveel inbraken als in de hele maand juni.”

Ook Politiezones Turnhout, Balen-Dessel-Mol en Grens (Essen, Kalmthout, Wuustwezel) bevestigen een toename van het aantal inbraken.

Niet alleen in woningen

Niet alleen in woningen wordt er ingebroken, ook tuinhuizen, werfcontainers en voertuigen zijn in trek. “De laatste weken krijgen we steeds meer oproepen over uit bedrijfsvoertuigen en tuinhuizen gestolen professionele werktuigen, zoals kettingzagen, boren en grasmaaiers”, zegt Van Camp. “Vermoedelijk heeft dit te maken met dat er opnieuw bij mensen thuis geklust mag worden en er nood is aan professioneel materiaal.”

 

 © rr

Politiezone Grens herkent het probleem. “Dinsdagnacht werden er maar liefst vijf inbraken in bestelwagens gemeld waarbij werkmateriaal gestolen was”, vertelt Patrick De Smedt, woordvoerder van Politiezone Grens. “De dieven gingen zeer professioneel te werken, want ze sneden het achterportier open. We vermoeden dat het gaat om een georganiseerde bende die ook in andere gemeenten toeslaat.”

Politiezone Rupel wel geen paniek zaaien, maar de mensen waarschuwen voor de toenemende criminaliteit. “Stilaan keren we terug naar het niveau van criminaliteit van voor corona. Dus zie je iets verdachts, twijfel niet om de politie te bellen. We komen liever een keer te veel, dan een keer te laat.”

MEER OVER Meest gelezen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio