De gloednieuwe boogbrug heeft de gewichtstest met glans doorstaan en kan een maand vroeger open. 

De gloednieuwe boogbrug heeft de gewichtstest met glans doorstaan en kan een maand vroeger open. © Vlaamse Waterweg

Brug Langvoort gaat maand vroeger open

Meerhout, Vorst -

Een maand vroeger dan oorspronkelijk gepland was, opent de Vlaamse Waterweg vrijdag 9 juli de nieuwe brug tussen Genelaar (Meerhout) en Langvoort (Vorst-Laakdal). Een nieuwe stalen boogbrug vervangt er de oude.

Het kostte een koppel kranen amper eind vorig jaar amper enkele uren om de oude brug tussen Langvoort en Genelaar volledig te ontmantelen. In de plaats van de oude oeververbinding legde de Vlaamse Waterweg er de voorbije acht maanden een gloednieuwe stalen boogbrug aan. Die operatie maakt deel uit van de systematische verhoging naar 9,10 meter van alle bruggen over het Albertkanaal, om hoger containervervoer toe te laten.

Dat de werkzaamheden tussen Vorst en Meerhout nu een maand vroeger klaar zijn dan gepland, is goed nieuws. Want sinds de sloop van de brug in november kon hier geen verkeer meer tussen de straten passeren. Dat kan er vanaf vrijdagnamiddag 9 juli weer over.

“De nieuwe brug is 123 meter lang, 18 meter breed en 22 meter hoog, gemeten vanaf het brugdek. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter. De brug heeft twee rijstroken en vrijliggende afgeschermde fietspaden van 1,75 meter breed”, vertelt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg. De komende maanden vinden nog omgevingswerken plaats. (ho)

MEER OVER Mobiliteit Kempen