Het toekomstige bijen- en insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne 

Het toekomstige bijen- en insectenhotel op begraafplaats Ruggeveld in Deurne ©  Patrick De Roo

Bijen en insecten krijgen ‘luxeresort’ op begraafplaats Ruggeveld

Deurne -

Bijen en insecten kunnen op de begraafplaats Ruggeveld in Deurne binnenkort terecht in een luxeresort. Met een lengte van ruim tien meter en een hoogte van drie meter is het nieuwe bijen- en insectenhotel er één om ‘u’ tegen te zeggen. De eerste ‘bewoners’ worden verwacht tijdens het eerstvolgende bijenseizoen, in het voorjaar van 2022.

Jan Stassijns

Vlakbij het militair ereperk op de begraafplaats Ruggeveld staat sinds kort een bijzondere constructie, voorzien van vierkante vakjes en achteraan ingepakt met een laag aarde. Voorlopig is er nog weinig beweging op te merken, maar dat zou eerlang wel moeten veranderen.

De constructie vormt namelijk de aanzet voor een gloednieuw bijen- en insectenhotel dat in het voorjaar van 2022, zijn eerste ‘gasten’ hoopt te mogen verwelkomen.

Het bijen- en insectenhotel staat vlakbij het militair ereperk. 

Het bijen- en insectenhotel staat vlakbij het militair ereperk. ©   Patrick De Roo

Een imker zal zich specifiek over de bijen ontfermen, maar het is de bedoeling dat ook andere insecten zich in het nieuwe hotel gaan thuisvoelen. “Daarvoor laten we de natuur zijn gang gaan”, zegt Freddy Lorent (Open Vld), districtsschepen van Begraafplaatsen. “Maar eerst moet het bijen- en insectenhotel nog afgewerkt worden. Zo komt er een bloemenweide op de schuine achterkant, speciaal voor de bijtjes. En ook de vakjes moeten nog ingevuld worden met bamboe, hout en dies meer. Daarna volgen de gaatjes waarin de beestjes uiteindelijk hun intrek zullen nemen.”

In het district Deurne zijn al verscheidene bijenhotels en -kasten geplaatst, zoals op de begraafplaats Sint-Rochus en op het dak van de Arenahal. “Voorlopig staan er geen nieuwe initiatieven meer gepland”, zegt Lorent. “Maar ik ben er zeker van dat er in de toekomst nog meer bij zullen komen. Na de overkapping van de Ring zullen er zich zeker nieuwe opportuniteiten aanbieden.”

 

 ©  Patrick De Roo

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio