Jeugdtheater Globe heeft op het molenterrein een podium gemaakt. 

Jeugdtheater Globe heeft op het molenterrein een podium gemaakt. © ram

Jeugdtheater Globe lijdt schipbreuk aan de molen

Rijkevorsel -

Aan de molen in Rijkevorsel worden vanaf 9 juli vijf voorstellingen gespeeld van Schipbreuk door jeugdtheater Globe. Na een lange periode van inactiviteit kijkt de vereniging er reikhalzend naar uit om weer te mogen spelen voor publiek. Voor de regisseur is het zijn debuut.

Ronny van den Ackerveken

Jeugdtheater Globe heeft al bijna twee jaar geen stukken meer gespeeld. “In 2019 zijn we begonnen met de voorbereidingen van Strijd der Geliefden”, vertelt acteur en bestuurslid Tom Nooyens. “Vlak voor de première in de lente van vorig jaar ging het land in lockdown. Hetzelfde deed zich voor in oktober toen we Schipbreuk wilden spelen. Om dit niet nog eens mee te maken, hebben we gekozen om deze zomer de voorstellingen in openlucht te doen.”

Een geschikte locatie was snel gevonden. “Het molenterrein is eigendom van de gemeente en wordt beheerd door de toeristische dienst”, zegt voorzitter Jimmy Janssen van Globe. “Het bezoekerscentrum gebruiken we als kleedkamer en materiaalruimte. Voor ons is het de eerste keer dat we een buitenvoorstelling doen. We zijn ook fier dat we op cultureel gebied de spits mogen afbijten na een lange periode zonder theater. Elke voorstelling zetten we honderd stoelen op het grasveld.”

Tuin

Schipbreuk is een komische voorstelling voor jong en oud over een boottrip. “Twee maanden geleden gingen de repetities van start”, zegt actrice en bestuurslid Elien De Vrij. “Die vonden meestal plaats bij iemand in de tuin. Nu het podium op het molenterrein klaar is en de première dichterbij komt, begint de spanning wat te stijgen. Het gaat deugd doen om weer voor publiek te spelen. De groep acteurs bestaat uit zeven twintigers en de proloog gebeurt door drie tieners.”

Voor acteur Jelle De Backer en regisseur Jelle Van Oerle is het hun debuut. “Ik heb vroeger vaak geacteerd”, zegt Jelle Van Oerle. “Regisseren is iets anders, aan enthousiasme is er bij de acteurs zeker geen gebrek. Nu nog hopen op goed weer.”

Voor de speeldata en tickets : jtglobe.be
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio