“Ik heb hier mijn eigen huisje”, zegt de 82-jarige Jacqueline. ”Maar mijn dochter woont vlakbij, op slechts enkele meter van mijn terras.” 

“Ik heb hier mijn eigen huisje”, zegt de 82-jarige Jacqueline. ”Maar mijn dochter woont vlakbij, op slechts enkele meter van mijn terras.” ©  EMA

Kant-en-klare serviceflat in je eigen tuin voor 700 euro per maand

Arendonk -

B&R Bouwgroep uit Arendonk heeft bij een gezin in Hechtel-Eksel in Limburg de eerste ‘modulaire mantelzorgunit’ in de tuin geplaatst: een kant-en-klare serviceflat die je voor 700 euro per maand kunt huren. Bewoonster Jacqueline, een 82-jarige vrouw in een rolstoel, is supergelukkig met haar nieuwe woonst in de tuin van haar dochter en schoonzoon.

Eddy Meulemans

Wie een tijdelijke zorgwoning wil inrichten aan zijn achterdeur, heeft daar vandaag geen omgevingsvergunning meer voor nodig. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft daar een nieuw decreet voor goedgekeurd. B&R Bouwgroep uit Arendonk is een van de eerste bouwondernemingen in de regio die zo‘n mobiele mantelzorgunit volgens de nieuwe wetgeving aan huis geleverd heeft. De werkmannen van B&R deden dat samen met hun collega’s van dochterfirma Pearl Homes.

Eigen huisje met privacy

De bewoonster van de primeurwoning van B&R in Hechtel-Eksel is Jacqueline, een bejaarde dame die twee jaar geleden haar man verloor en in een rolstoel zit. Ze voelt zich naar eigen zeggen al meteen thuis in haar nieuwe ‘tuinserviceflat’, die voorzien is van alle moderne luxe. “Ik woon hier zelfstandig, in mijn eigen huisje met mijn eigen privacy”, zegt ze. ”Mijn dochter en schoonzoon wonen vlakbij, op slechts enkele meter van mijn terras. Als ik iets nodig heb, kan ik makkelijk hulp vragen.”

De splinternieuwe prefabwoning van Jacqueline werd in minder dan twee weken klaargemaakt in het B&R-atelier. Het compleet afgewerkte bouwwerk werd in zijn geheel aangevoerd met een vrachtwagen. “Met behulp van een grote kraan hebben we de unit van de vrachtwagen getakeld en meteen op de juiste locatie neergezet, zonder klassieke fundering”, zegt woordvoerder Marijn Buijs van B&R Bouwgroep in Arendonk. ”In de plaats hebben we 27 funderingspaaltjes in de grond geschroefd. Die zorgen voor een stevige en stabiele basis.” In één dag was de klus geklaard.

Wie net zoals Jacqueline zo’n tijdelijke mantelzorgwoning wil betrekken, hoeft dat alleen te melden. Een omgevingsvergunning aanvragen is niet nodig. “Omdat het gaat om tijdelijke woningen, bieden we ze te huur aan”, zegt Marijn. “Afhankelijk van de grootte en de inrichting bedraagt de huurprijs 700 tot 900 euro per maand. Dat is goedkoper dan een kamer in een woonzorgcentrum.”

Groot succes

Volgens de woordvoerder van B&R zijn de modulaire zorgunits al meteen na de lancering een groot succes. Zelf schrikt hij daar niet van. “Als mensen ouder worden of met beperkingen geconfronteerd worden, willen velen het liefst zo lang mogelijk thuis blijven wonen”, zegt hij. “Maar in heel wat woonsituaties is dat nogal moeilijk. Een modulaire zorgunit verlaagt de drempel voor ouderen en hulpbehoevenden om de nodige zorg te krijgen in hun vertrouwde omgeving.”

B&R Bouwgroep heeft haar hoofdkantoor in industriepark Hoge Mauw in Arendonk. De groep omvat 25 kleine en grote bouwbedrijven en biedt werk aan 850 arbeiders en bedienden.

Met een grote kraan werd de nieuwe zorgunit van de vrachtwagen getakeld en meteen op de juiste locatie neergezet, zonder klassieke fundering.

Met een grote kraan werd de nieuwe zorgunit van de vrachtwagen getakeld en meteen op de juiste locatie neergezet, zonder klassieke fundering. © RR

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio