De Vlaamse overheid pompt een stevig budget in de verdere vernieuwing van De Hoge Rielen in Lichtaart. Op de foto de opening van het buitentheater in 2017. 

De Vlaamse overheid pompt een stevig budget in de verdere vernieuwing van De Hoge Rielen in Lichtaart. Op de foto de opening van het buitentheater in 2017. ©  Bart Van den Langenbergh

8,5 miljoen euro voor vernieuwing van 9 grootste gebouwen op De Hoge Rielen

Lichtaart -

De Vlaamse regering maakt 8,5 miljoen euro vrij om het verblijfscentrum De Hoge Rielen in Lichtaart (Kasterlee) verder te moderniseren. Met de subsidies wil De Hoge Rielen de komende jaren negen gebouwen aan de centrale weg aanpakken. “Het gaat om de grootste gebouwen met in totaal 260 bedden”, zegt Bert Mellebeek, directeur van De Hoge Rielen.

Bart Van den Langenbergh

Terwijl de zomerkampen weer op volle toeren draaien, maakt de Vlaamse regering in totaal 30 miljoen euro vrij om de infrastructuur in de jeugdsector te moderniseren. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) reserveert daarvan 8,5 miljoen euro aan investeringssubsidies voor het jeugdverblijfcentrum De Hoge Rielen in Lichtaart. Dat geld wordt besteed aan de uitvoering van de vierde fase van het masterplan. Tegen 2033 zouden alle gebouwen, vooral voormalige militaire loodsen, op het domein helemaal vernieuwd moeten zijn. De Vlaamse overheid is zelf eigenaar van De Hoge Rielen met in totaal zeventig gebouwen.

 

 ©  Joren De Weerdt

Bestaande oppervlakte

“We zijn nog bezig met de derde fase van het masterplan met vijf projecten, waaronder het theatergebouw”, legt Bert Mellebeek, directeur van het bekende verblijfscentrum uit. “De nieuwe investeringssubsidies van de Vlaamse overheid gebruiken we voor de volgende fase, waarbij we negen gebouwen aan de centrale weg helemaal gaan vernieuwen. Het gaat om de grootste gebouwen op het domein met in totaal 260 bedden. We kiezen er bewust voor om geen nieuwe open ruimte aan te snijden en gebruiken de bestaande oppervlakte.”

Vijf architectenbureaus zijn nog in de running bij de wedstrijd om het ontwerp te mogen maken van de vernieuwde loodsen. “We hopen dat de nieuwe werkzaamheden in de loop van 2023 en 2024 kunnen worden uitgevoerd. Er blijven daarna nog twee clusters van te vernieuwen gebouwen over, in het noordwesten en in het zuidoosten van het domein”, zegt Bert Mellebeek. “Het hele masterplan zou in 2034 afgerond kunnen zijn. Wellicht kunnen we dan opnieuw beginnen met het onder handen nemen van de gebouwen die het eerst vernieuwd zijn.”

 

 ©  Walter Saenen

Opvang hemelwater

Een deel van de subsidies gaat naar de installatie van een hemelwatervoorziening op het domein. “Ofwel installeren we zo’n voorzieningen op een paar strategische plaatsen ofwel op één plaats, in de buurt van de sporthal. Omdat het grondwater overal dramatisch daalt, proberen we daar ook duurzaam mee om te gaan”, vertelt de directeur. De Hoge Rielen draait volgens de directeur weer even goed als in het laatste jaar voor de coronacrisis. Vanuit heel Vlaanderen strijken jeugdgroepen neer in de bosrijke omgeving van Lichtaart.

Dat is ook Vlaams parlementslid Tinne Rombouts (CD&V) niet ontgaan. “De grote investering in De Hoge Rielen, waar het jeugdwerk vaak gebruik van maakt, is een manier om deze veilige speel- en verblijfsruimte te verduurzamen en klaar te maken voor de toekomst,” benadrukt Tinne Rombouts.

Een ontwerp van het theatergebouw dat momenteel al wordt opgetrokken. 

Een ontwerp van het theatergebouw dat momenteel al wordt opgetrokken. ©  RR

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio