© ATV

18-plussers kunnen van vaccin wisselen in vaccinatiecentrum Spoor Oost

Antwerpen -

Zo’n 25% van de 18-plussers in Antwerpen en vier omliggende gemeenten kreeg nog geen vaccin, of ging nog niet in op een uitnodiging. Die mensen wil de stad Antwerpen zo snel mogelijk een prik van Johnson & Johnson geven. Vanaf 13 juli zullen er 12.000 J&J-vaccins beschikbaar zijn. Een afspraak maken kan via Qvax. Zelfs wie al een afspraak heeft ingepland voor een ander vaccin, kan dan toch nog switchen naar het Janssen-vaccin.

Britt Peeters

Het vaccinatiecentrum op Spoor Oost, waar niet alleen inwoners uit stad Antwerpen maar ook uit Borsbeek, Schoten, Stabroek en Wommelgem zich laten vaccineren, heeft een grote overschot aan Johnson & Johnson vaccins. Ondertussen heeft elke 18-plusser uit de regio een uitnodiging gekregen, en 75% werd gevaccineerd of plande een afspraak in. 25% werd dus nog niet bereikt, en daar wil de stad verandering in brengen.

“Nu de besmettingen opnieuw toenemen en de delta-variant oprukt, wil ik er alles aan doen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk inwoners te beschermen”, zegt Els van Doesburg (N-VA), schepen van Gezondheidszorg en voorzitter van ZNA. “Met 12.000 dosissen Johnson & Johnson werpen we een extra dam op. Na één prik ben je ervan af, twee weken later ben je beschermd. Dat is met de huidige schema’s vier tot acht weken sneller dan de andere vaccins.”

Wie zich vanaf 13 juli wil laten vaccineren met de enkelvoudige prik van J&J, moet zich registreren op Qvax of bellen naar de lokale corona infolijn. Ook wie al een uitnodiging heeft gehad, maar er nog niet op ingegaan is, kan zich vanaf 13 juli inschrijven voor J&J. Wie jonger is dan 41, moet nog altijd toestemming geven voor het vaccin. Naar mensen jonger dan 18 gaat het vaccin niet.

Omboeken

Opvallend: ook wie intussen al een afspraak gemaakt heeft voor een ander vaccin, bijvoorbeeld Pfizer, zal die afspraak kunnen omboeken om het Janssen-vaccin te kunnen krijgen. Spoor Oost werkt aan een systeem om die afspraken te kunnen wijzigen.