Lorenz Vloemans (hier rechts samen met jeugdvrienden en collega-supporters Laurent Robben en Vital Cuylaerts) merkte de voorbije week al hoe Wout van Aert tijdens de Tour bleef groeien. 

Lorenz Vloemans (hier rechts samen met jeugdvrienden en collega-supporters Laurent Robben en Vital Cuylaerts) merkte de voorbije week al hoe Wout van Aert tijdens de Tour bleef groeien. © Joren De Weerdt

Fans Van Aert in Lille en Herentals komen superlatieven te kort: “Een van Wouts mooiste overwinningen”

Lille, Herentals -

Dat Wout van Aert in zijn tricolore trui op ongeziene wijze twee keer de kale reus van de Mont Ventoux bedwong, deden zowel zijn geboortedorp Lille als zijn nieuwe thuisstad Herentals juichen.

Bart Van den Langenbergh, Hans Otten

Hoewel in aankomstplaats Malaucène woensdag een klein Vlaams legioen verzameld was, volgde Lorenz Vloemans van de supportersclub van Wout van Aert uit Lille de hele rit thuis van achter zijn computer. Maar hij was niet minder onder de indruk van de glansprestatie van zijn Lilse jeugdvriend. “Wat Wout gepresteerd heeft, is heel uitzonderlijk. Dit is zeker een van de mooiste overwinningen die hij ooit al heeft behaald”, zegt Vloemans.

LEES OOK. Wout van Aert kan Ventouxzege moeilijk vatten: “Misschien wel mijn mooiste zege ooit”

“Voor mij was deze overwinning helemaal niet onverwacht”, zegt Lorenz. “Zeker met het uitvallen van kopman Roglic had hij zijn zinnen op deze rit gezet. Het moet voor Wout echt een kippenvelmoment geweest zijn om voor de tweede keer alleen boven op de Mont Ventoux aan te komen. Daarna had hij nog twintig minuten in de afdaling om daarover te kunnen nadenken. Een ritoverwinning in de Tour blijft wel speciaal, zeker deze rit over de mythische Mont Ventoux.”

Een ritoverwinning in de Tour blijft wel speciaal, zeker deze rit over de mythische Mont Ventoux. 

Een ritoverwinning in de Tour blijft wel speciaal, zeker deze rit over de mythische Mont Ventoux. ©  BELGA

Lorenz Vloemans blijft de profrenner nauwgezet volgen en zag ook dat de Kempenzoon tijdens de loodzware eerste week van de Tour de France nog groeide. “Ik had wel verwacht dat Wout nog ging pieken met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. In het begin van de Tour had ik de indruk dat hij een paar procentjes te kort schoot. Maar nu denk ik dat er misschien nog meer in zit, misschien wel de tijdrit van volgende week. Een viering met de supportersclub in Lille? We gaan na de Olympische Spelen alles eens op een rijtje zetten en goed communiceren met Wout.”

Volksvat

Maar ook in zijn huidige woonplaats Herentals heeft van Aert nog een viering te goed. “We plannen voor het behalen van zijn Belgische titel nog een volksvat”, zegt sportschepen Yoleen Van Camp (N-VA). “Vroeger vond die traditionele huldiging plaats op een weekdag met de ondertekening van het gulden boek, maar dat was geen ideale formule. Daarom plannen we voortaan een huldiging met volksvat in het weekend, zodat de Herentalsenaren mee kunnen genieten. Maar met het management van Van Aert is besproken dat we dat inplannen na het zomerseizoen en het Wereldkampioenschap, dus ten vroegste voor oktober. Deze prachtige ritoverwinning geeft alleen maar meer glans aan die huldiging. En wie weet komen er tegen dan nog een paar titels bij?”

Wout van Aert tekende in 2017 in het bijzijn van zijn vriendin -intussen echtgenote- Sarah De Bie al een keer het gulden boek van de stad Herentals, toen als wereldkampioen veldrijden. In het najaar volgt nog een volksvat. 

Wout van Aert tekende in 2017 in het bijzijn van zijn vriendin -intussen echtgenote- Sarah De Bie al een keer het gulden boek van de stad Herentals, toen als wereldkampioen veldrijden. In het najaar volgt nog een volksvat. © Hans Otten

De Keizerstede voelt tegenover buurgemeente Lille geen scrupules om de oorspronkelijke Lillenaar aan de borst te drukken. “Oh, geen twijfel, wij beschouwen Wout als een volwaardige Herentalsenaar, hoor”, lacht Van Camp. “Een straffe prestatie van een toptalent als Van Aert zet Herentals gewoon nog meer op de kaart als wielerstad. Jammer dat Herentals Fietst Feest ondanks een heroïsch gevecht niet doorgaat. Laten we hopen dat de cyclocross in de winter wel een tweede editie krijgt.”

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio