Atleten van RAM hebben woensdag hun nieuwe piste officieel in gebruik genomen. ©  Dirk Vertommen

Jasper (32) maakt met nieuwe Mechelse atletiekpiste grote droom waar

Mechelen -

Jasper Jacobs (32) was een prille twintiger toen hij acht jaar geleden de uitdaging aanging om voorzitter te worden van de Regionale Atletiekverenigingen Mechelen (RAM). Toen al koesterde hij de droom voor een nieuwe atletiekpiste in De Nekker. Woensdagnamiddag is ze met een estafette ingehuldigd.

Sven Van Haezendonck

Al 25 jaar is Jacobs actief bij RAM. Als voorzitter zette hij in op een vernieuwde jeugdwerking en stak hij de driehonderd actieve leden in kleurrijke nieuwe outfits. “Maar mijn grote droom was toch een nieuwe atletiekpiste, mijn stokpaardje. Ik heb daar heel veel energie ingestoken”, zegt hij. Dat was hoognodig. Vier jaar geleden keurde de Vlaamse Atletiekliga de piste in het provinciaal sport- en recreatiedomein zelfs af om nog competitiewedstrijden op te organiseren.

Ruim 1,1 miljoen

“Het was een looppiste met hindernissen geworden. Ik druk het plastisch uit: je moest huppelen om niet te strompelen”, zegt Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen. De provincie Antwerpen investeert samen met Sport Vlaanderen en Mechelen ruim 1,1 miljoen euro in het project. Schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+) engageerde zich namens de stad zelfs om de bijdrage van de atletiekclub te prefinancieren.

Op die manier ziet Jasper Jacobs zijn grote droom verwezenlijkt. “We zijn ongelofelijk blij. Hier hoopten we al lang op. In budgettair krappe tijden was dat geen gemakkelijke opgave. Zo’n piste kost heel veel geld en is moeilijk rendabel te maken. Zelf hadden we daar als kleine vzw de middelen niet voor”, vertelt hij.

De club beschikt voortaan over acht banen. © Dirk Vertommen

Nu ze er ligt, is dat voor RAM een wereld van verschil. Om te voldoen aan de criteria voor internationale wedstrijden is de piste uitgebreid van zes naar acht banen. Daarnaast beschikken de atleten over een nieuwe speerwerpstand, een werpstand voor discuswerpen en hamerslingeren én een oefenwerpstand. Binnenkort komen er nog matten bij voor hoog- en polsstokspringen.

“Voor ons is dit echt wel een grote stap in het professionaliseren van de club. Wij willen RAM naar een hoger niveau tillen. Een centrumstad als Mechelen verdient een club die toonaangevend is”, zegt Jasper. Recent is hij voor de tweede keer papa geworden en ook beroepsmatig heeft hij het druk. Daarom geeft hij de fakkel door aan Samian Vermeir. Hij staat al meteen voor nieuwe uitdagingen, want in 2023 viert RAM zijn honderdste verjaardag.

“Het was hoog tijd”

In afwachting kunnen de Mechelse atleten opnieuw sprintjes trekken op de nieuwe piste. Daar zijn heel wat leden blij om. Niet in het minst Magda Islands (71), een atlete die in 1988 deelnam aan de Olympische Spelen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Zij geeft al twintig jaar trainingen bij de club. Voor haar komt de nieuwe piste geen moment te vroeg. “Het was hoog tijd. De laatste twee jaar was die eerste baan echt niet meer te doen door de puttekes”, vertelt ze.

Magda Islands geeft al twintig jaar training in de club.  © Dirk Vertommen

Islands is sowieso van plan om nog even door te gaan. Als het lukt, doet ze er graag nog eens twintig jaar bij. “Ik wil dat wel, maar dat zal niet meer gaan zeker (lacht).” Atletiek is voor Magda Island haar uitlaatklep. “Mijn man overleed vorig jaar. Ik heb beloofd dat ik trainingen zou blijven geven. Hij was vroeger mijn trainer. Training geven, zit in je bloed. Dat geef je zomaar niet af”, zegt ze.

Tijdens het weekend van 21 en 22 augustus staat er alvast een wedstrijd voor alle leeftijden op de kalender. “In augustus hebben wij ook ons eerste kamp voor 65 Mechelse kinderen. Het wordt een mooie zomer”, zegt Jasper Jacobs.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio