Op deze locatie op de Gallifortlei, niet ver van de hondenweide, verrijst binnenkort een nieuwe school met sporthal. 

Op deze locatie op de Gallifortlei, niet ver van de hondenweide, verrijst binnenkort een nieuwe school met sporthal. ©  Patrick de roo

Schooluitbreiding in Deurne-Noord: 650 extra plaatsen en nieuwe sporthal

Deurne -

Op de Gallifortlei, vlakbij de Bosuil, richt de stad Antwerpen een nieuwe basis- en secundaire school op, goed voor 650 extra plaatsen. Er staat ook een sporthal gepland. De nieuwe schoolgebouwen worden opgetrokken op de gronden van het Fabioladorp, waarvan de stad een deel heeft gekocht. Vanaf het schooljaar 2026-2027 zullen er leerlingen op de site Gallifort les kunnen volgen. Het gaat om een investering van 18,8 miljoen euro.

Jan Stassijns

Voor de stedelijke kleuterschool De Groene Egel in het Bischoppenhofpark in Deurne betekent het project een nieuwe, grotere werk- en leeromgeving. De school telt vandaag 152 kleuters en zal zich dankzij het nieuwe schoolgebouw omvormen tot een volwaardige basisschool met plaats voor ongeveer vijfhonderd leerlingen.

Het Stedelijk Lyceum Waterbaan, een middelbare school in Deurne-Zuid, krijgt er plaats voor driehonderd extra leerlingen bij. Ze zal er nieuwe opleidingen aanbieden, binnen de land- en tuinbouw, waarvoor ze ter plekke ook een innovatieve stadslandbouwsite inricht. “Die opleidingen zijn ook specifiek gericht op de stedelijke context”, zegt Gonda Verhaert, bedrijfsdirecteur van het Stedelijk Onderwijs. “Land- en tuinbouw in de stad vragen om een innovatieve aanpak, zoals verticale landbouw of het kweken van planten met kunstlicht. Daar willen we dus op inzetten op deze nieuwe locatie.”

 

Gezien de nood aan extra plaatsen in het onderwijs, is deze nieuwe locatie broodnodig. “Antwerpen staat voor heel wat capaciteitsuitdagingen binnen het onderwijs”, zegt schepen van Onderwijs, Jinnih Beels (Vooruit). “We verwachten de komende jaren ook een capaciteitstekort in het secundair onderwijs, onder andere in de regio Deurne-Noord. Als stad is het onze verantwoordelijkheid om mee aan de kar te trekken. Daarom leveren we vanuit het stedelijk net inspanningen om hieraan tegemoet te komen. We trekken voor het project op de site Gallifort een extra 18,8 miljoen euro uit bovenop de al voorziene 180 miljoen euro deze legislatuur.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio