Organisatoren Dirk Ongenae en Marc Claus stellen met trots hun wielerwedstrijd voor: de Ladies Profronde van Deurne.  

Organisatoren Dirk Ongenae en Marc Claus stellen met trots hun wielerwedstrijd voor: de Ladies Profronde van Deurne.  ©  Dirk Kerstens

Profronde Deurne terug van weggeweest met wielerkoers voor dames

Deurne -

De Profronde van Deurne, de wielerwedstrijd op en rond het Bosuilstadion, maakt deze zomer opnieuw zijn intrede in het district. De organisatie pakt uit met een nieuw concept. Op zaterdag 17 juli wordt voor het eerst de Kwadro Ladies Profronde gereden. De Belgische wielrenster Sanne Cant tekent alvast present.

Jan Stassijns

Vorig jaar leek de profronde van Deurne nog afgeschreven. Nog voor de coronapandemie voet aan de grond kreeg in ons land, kondigde de organisatie het einde van twaalf jaar Profronde van Deurne aan. Het district Deurne besliste het evenement niet meer financieel te ondersteunen, maar zette de schouders mee onder de 2-Districtenpijl, de wielerwedstrijd in Ekeren en Deurne die vorig weekend is gereden. “En zonder die middelen is het voor ons onmogelijk om een wedstrijd op dit niveau te organiseren”, zei organisator van de Profronde Marc Claus daar vorig jaar over.

Maar dat was zonder de sponsors gerekend die organisatoren Marc Claus en Dirk Ongenae het vertrouwen gaven om alsnog een wielerkoers op poten te zetten. En niet zomaar één, want het duo komt met een nieuw concept op de proppen. Dit jaar wisselen ze het geweer van schouder. Er wordt afgestapt van de klassieke dernykoers en in de plaats komt de Kwadro Ladies Profronde van Deurne, een criterium voor de dames elite.

“Het ligt eigenlijk voor de hand, want het vrouwenwielrennen zit enorm in de lift”, zegt Claus. “Dat zien we ook aan de deelneemsters. Ze komen van overal: uit Nederland, Groot-Brittannië, Zwitserland en Spanje, maar ook uit Finland, Noorwegen, Zuid-Afrika en Argentinië. We hebben enkele grote namen kunnen strikken. Zo starten Sanne Cant (drievoudig wereldkampioene veldrijden, red.) en Ellen Van Loy (Belgisch kampioene voor clubs, red.). En ook Suzanna Verhoeven is erbij, in 2018 nog Belgisch kampioene in het veldrijden bij de junioren.”

In 2019 was Fabio Jacobsen nog de snelste op de (toen nog) dernykoers in Deurne. 

In 2019 was Fabio Jacobsen nog de snelste op de (toen nog) dernykoers in Deurne. ©  smb

Het parcours bestaat uit vijftig rondes, in totaal 55 kilometer, in de buurt van het Bosuilstadion. Normaliter gaat de koers ook gepaard met Deurne Beleeft, straattheater en Deurne Zingt & Swingt. “Dat stellen we uit naar het najaar”, zegt medeorganisator Dirk Ongenae. “We hopen dat de meeste coronamaatregelen dan in die mate zijn versoepeld dat we er opnieuw een feest van kunnen maken. Moesten we het op dezelfde dag als de Profronde organiseren, dan zou de beleving niet dezelfde zijn, dus wachten we liever nog even.”

De Ladies Profronde van Deurne vindt plaats op zaterdag 17 juli, vanaf 20u30.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio