© Guy Delforge

Aan De Veerman komt plek om sereen afscheid te nemen van geliefden

Sint-Amands -

Heel wat inwoners van Sint-Amands hebben een band met de Schelde. Toch is er op dit moment nog geen plek langs de rivier waar mensen afscheid kunnen nemen van een geliefde overledene. Binnen afzienbare tijd komt die plek er wel: ter hoogte van het beeld De Veerman op de dijk.

Guy Delforge

De gemeente Puurs-Sint-Amands heeft als de gelegenheid zich voordoet oog voor de hedendaagse manieren van afscheid nemen van een overledene. Zo krijgt op de nieuwe begraafplaats aan de Molenstraat elk graf dezelfde steen. Op de asweide van die begraafplaats werd een waterurn geplaatst: een bol waarin de assen naar de ondergrond gespoeld worden waar ze voor eeuwig blijven rusten. “Een mooi alternatief voor de traditionele strooiweide waar assen verspreid worden door regen en wind”, zegt de gemeente.

Afscheid aan de Schelde

Binnen de realisatie van het masterplan Echos van de Schelde is voorzien dat er een plek langs de Schelde komt waar mensen waardig afscheid kunnen nemen van de assen van een overledene.

“We krijgen geregeld de vraag van mensen om assen van een overledene in de Schelde te mogen verstrooien”, zegt burgemeester Koen Van den Heuvel. “Sommige inwoners hebben een nauwe band met de Schelde en willen daar ook hun laatste rustplaats vinden. We willen een afscheid aan de rivier dan ook mogelijk maken.”

Aan het pleintje langs de Scheldedijk, waar het standbeeld van de Veerman staat, wil de gemeente daarom een serene afscheidsplek aanleggen. Daar kunnen mensen die dat willen de biologisch afbreekbare urne van hun geliefde sereen te water laten.

Het beeld toont een Veerman, roeispaan op de schouder en riet in de mond, die naar de Schelde kijkt en eropaf stap. Het werk werd gemaakt door Mark Macken, die in 1962 directeur werd van de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De Veerman werd in 1955 onthuld, naar aanleiding van de honderdste geboortedag van de dichter Emile Verhaeren.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio