Schoten aanslag te horen in bewakingsvideo: “Ik dacht eerst dat het vuurwerk was”

Tal van mensen waren getuige van de schietpartij op de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries, op klaarlichte dag nabij het drukke Leidseplein in het centrum van Amsterdam. Een getuige vertelt aan de Nederlandse krant Het Parool dat hij vijf schoten hoorde, anderen zagen een verdachte weglopen.

Bron: Het Parool

LEES OOK: Bekende Nederlandse misdaadreporter Peter R. de Vries zwaargewond na schietpartij in Amsterdam

De Vries was te gast bij RTL Boulevard dat opgenomen werd aan het Leidseplein. Een ooggetuige die in de Lange Leidsedwarsstraat woont, hoorde vijf schoten. Ze ging naar buiten en zag de Vries op de grond liggen, met veel bloed in zijn gezicht. Ze hield zijn hand vast. Ze kon niet met hem praten, maar hij leefde nog wel. Hij is daarna afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij vecht voor zijn leven.

Een andere buurtbewoner die in de buurt op café zat, hoorde schoten. “Het ging maar door, vier of vijf keer. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was,” zegt ze aan Het Parool. Volgens de krant zou de misdaadjournalist van dichtbij door het hoofd geschoten zijn.

“Terwijl ik het slachtoffer bewegingsloos op straat zag liggen en besefte wat er gebeurd was, zag ik de schutter wegrennen”, vertelt een vrouw aan ANP. Iemand anders getuigt: “We hadden allemaal die knallen gehoord en vervolgens komt hij hier aangerend. Het was eigenlijk geen rennen. Het was joggen. Het was ‘hobbelen’, alsof hij elk moment een sprint zou trekken. Je merkte gewoon aan hem dat hij niet te veel de aandacht wilde trekken, maar dat deed hij juist wel.”

Als enige mondmasker op

De verdachte viel volgens getuigen ook op omdat hij een mondmasker droeg op straat en omdat hij iets wat hij in zijn handen had leek te verbergen.

Een passant die de schoten hoorde, vertelt aan RTL Nieuws eerst te denken dat er iets gevallen was: “Maar vervolgens zag ik een kerel voorbij hollen. Hij had een soort trainingspak aan, droeg een pet en had een mondkapje op. En vooral omdat hij als enige hier een mondkapje droeg en ook nog eens rende, was het verdacht. Ik zag daarna pas dat hij iets in zijn hand had, wat hij heel dicht tegen zijn lichaam aan hield. Daarna drong het pas tot me door: shit, er is gewoon iemand neergeschoten.”

Een vrouw die haar hond aan het uitlaten was, zag de verdachte ook weglopen. “Aan de manier waarop hij rende, kon je zien dat hij op de vlucht was”, zegt ze aan RTL Nieuws. “Toen keek ik de straat in waar hij uit rende, en zag ik Peter R. de Vries liggen. Ik begon te trillen en was echt in shock.”

De politie kon drie verdachten oppakken.

LEES OOK: Nederland: land van ophefmakende aanslagen

 

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio