De Hongaarse premier Viktor Orban. ©  NurPhoto via Getty Images

“Europese Commissie keurt herstelplan Hongarije voorlopig niet goed”

De Europese Commissie wil het economisch herstelplan dat Hongarije heeft ingediend, voorlopig niet goedkeuren. Ze zou over te weinig garanties beschikken dat de middelen uit het Europees herstelfonds correct worden besteed. Dat is dinsdag bij EU-bronnen vernomen.

jvhBron: BELGA

Al een twaalftal landen kreeg van de Commissie groen licht voor het herstelplan dat ze moesten indienen om recht te hebben op een deel van het 750 miljard euro tellende Europese fonds. Voor Hongarije wil de Commissie het licht nog niet op groen zetten. Het land zou ongeveer 7,2 miljard euro financiële steun kunnen krijgen.

De Commissie heeft nadat een lidstaat zijn herstelplan heeft ingediend, twee maanden de tijd om een oordeel te vellen. Voor het Hongaarse plan betekent dit dat de deadline zondag 11 juli is. De Commissie moet dan ook uitleggen waarom ze het plan goed- of afkeurt.

De Commissie ligt al een tijd op ramkoers met Boedapest. Het laatste conflict betreft de Hongaarse ‘anti-homowet’ die recent werd goedgekeurd en die in heel Europa tot afkeurende reacties leidde. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de wet zelfs “een schande”.

LEES OOK: Bart De Wever (N-VA) stelt EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER