©  Jan Van der Perre

Bart De Wever (N-VA) stelt EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag

Antwerpen -

Burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever stelt het EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag. “Een Europees lidmaatschap is niet vrijblijvend, je kan niet van twee walletjes blijven eten. Willen ze er eigenlijk nog wel bij horen?”, dit zei de burgemeester bij de voorstelling van de 14e editie van de Antwerp Pride.

Het holebibeleid van Hongarije houdt al een aantal weken de gemoederen bezig. Zo zorgde het al voor reuring tijdens het Europees Kampioenschap toen landen hun stadions in regenboogvlaggen wilden hullen als protest tegen het beleid van Hongarije, maar dit eerst werd afgekeurd door de Uefa. Waarna verschillende stadia zich in regenboogkleuren hulden als protest.

Nu spreekt ook Bart De Wever zich uit over het holebibeleid van Hongarije. De nieuwe wetgeving die “promotie” van holebi’s en transgenders verbiedt in het bijzijn van minderjarigen noemde hij “buitengewoon problematisch”. “Op een bepaald moment moet je zeggen “hier stopt het”, als de elastiek zo hard wordt opgespannen dat je elkaar niet meer kan herkennen als spelers van dezelfde ploeg”, aldus De Wever.

LEES OOK: Programma van Antwerp Pride 2021 bekendgemaakt: geen parade, wel vier kleinere evenementen

“Ik had een paar jaar geleden nog de hoop dat Oost-Europa in de consensus over seksuele identiteit zou meegaan, maar stel nu vast dat het net de andere richting uit gaat”, zei hij. “Een Europees lidmaatschap is niet vrijblijvend, je kan niet van twee walletjes blijven eten. Willen ze er eigenlijk nog wel bij horen?”

De Antwerp Pride draagt de boodschap uit van verdraagzaamheid, erkenning en respect, volgens De Wever.

bvb

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER Bart De Wever