De Kroon in Viersel is tijdelijk gesloten. 

De Kroon in Viersel is tijdelijk gesloten. ©  kristin matthyssen

Door drugs in opspraak gekomen brasserie De Kroon tijdelijk dicht voor overname

Viersel -

De bekende horecazaak De Kroon in Viersel, die in oktober vorig jaar genoemd werd als witwasdekmantel voor drugsgeld, is sinds vorige week gesloten. Een overnemer wil de zaak nieuw leven inblazen.

Kristin Matthyssen

Hoewel vorig jaar een serieuze bom barstte bij De Kroon, bleef de horecazaak tot ieders verbazing gewoon open. Alleen tijdens de door corona verplichte horecalockdown was ze dicht. Maar na de heropening van de horeca ging ook De Kroon gewoon weer open.

En dat terwijl de aantijgingen niet min waren. De zaakvoerders, bekend als de Deurnese Bende van de Kaasboerin, werden in oktober vorig jaar opgepakt. Youssef R. (38) uit Nijlen, Brahim Z. (37) uit Deurne en Alain S. (52) uit Kapellen werden verdacht van drugsinvoer via de haven van Antwerpen en het witwassen van drugsgeld via hun brasserieën De Kroon in Viersel en De Hoge Boom in Kapellen. Ook een 82-jarige contactpersoon werd opgepakt. Bij de huiszoekingen werd in een vacuüm verpakte zak exact 50.000 euro cash aangetroffen. In totaal werd voor meer dan een miljoen euro verdacht geld aangetroffen.

De Kroon. 

De Kroon. ©  kristin matthyssen

De klanten trokken zich weinig aan van het onderzoek. De Kroon is met zijn grote speeltuin populair bij jonge gezinnen. Het was ook die megalomane speeltuin die in 2017 de wenkbrauwen deed fronsen. Toen de mensen van De Kaasboerin uit Deurne de zaak overnamen, werd meteen met geld gesmeten. Het pand werd helemaal gerenoveerd, bijgebouwtjes werden plots omgevormd tot zaaltjes - niet altijd vergund - en de speeltuin was zo groot dat er een conflict rees met de buurman, die zijn villa moegetergd verkocht.

De Kroon was tot vorige week open. “Het klopt dat de zaak nu dicht is wegens verregaande overnameplannen”, zegt de man die De Kroon nieuw leven wil inblazen. “Tot alle documenten rond zijn, wil ik discreet blijven”, zegt de persoon die zelf al een andere horecazaak in de omgeving heeft. “We willen zo snel mogelijk heropenen. Waarschijnlijk dat we de kaart wel wat gaan opfrissen. De grote troef van De Kroon is de speeltuin en de ligging langs verschillende fietsroutes en het Albertkanaal.”

De grote speeltuin. 

De grote speeltuin. ©  kristin matthyssen

Op sociale media circuleert al een nieuwe naam voor de zaak. “Maar die klopt niet”, zegt de man.

Het pand is eigendom van de gebroeders Van de Werve van het Hof van Viersel. Vroeger had Edward Verheyen of War Pan er nog een dancing. In de jaren tachtig en negentig organiseerde zangeres Cecile Van Dijck er vaak optredens op de podiumzolder.

De oude schandpaal naast De Kroon. 

De oude schandpaal naast De Kroon. ©  kristin matthyssen

Financieel adviseur en zaakvoerder Alain S., die in oktober mee werd opgepakt, noemde het zelf niet verstandig om de zaak open te houden. Hij is intussen op vrije voeten. Ook de andere verdachten zijn sinds februari op vrije voeten. Het gerechtelijke onderzoek naar de drugsinvoer en het witwassen gaat voort.

De in opspraak gekomen uitbaters maakten van een oude schapenstal ineens een zaal. Die bouwovertredingen werden geregulariseerd. 

De in opspraak gekomen uitbaters maakten van een oude schapenstal ineens een zaal. Die bouwovertredingen werden geregulariseerd. ©  kristin matthyssen

De Kroon in Viersel. Dinsdag stopten er nog wagens van klanten die nog niet op de hoogte waren van de tijdelijke sluiting. 

De Kroon in Viersel. Dinsdag stopten er nog wagens van klanten die nog niet op de hoogte waren van de tijdelijke sluiting. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio