De slagboom ligt aan de kant, iedereen rijdt vlotjes door. 

De slagboom ligt aan de kant, iedereen rijdt vlotjes door. © Marc Peeters

Systeem met slagbomen staat nog niet op punt

Grobbendonk -

De slagbomen die in de Sperwerlaan in Grobbendonk een overvloed aan verkeer moeten voorkomen, kampen nog met kinderziektes. De hoge slagboom aan het kruispunt met Industrieweg stond dinsdag gewoon open. De slagboom op de gemeentegrens met Nijlen was tijdelijk verwijderd.

De toegenomen drukte in de Sperwerlaan en omgeving is onlosmakelijk verbonden met de wegenwerken op de N13. Daarvoor is een ruime omleiding uitgewerkt, maar lokaal verkeer en wie de omgeving kent, maakt dankbaar gebruik van de binnenweg via de Sperwerlaan. Twee slagbomen moeten ervoor zorgen dat de overlast beperkt blijft.

De slagboom nabij de Industrieweg hangt in gesloten positie op een hoogte van iets meer dan twee meter boven de rijbaan. “De bedoeling is dat auto’s eronder kunnen rijden, maar bestelwagens en vrachtwagens niet”, weet schepen Ulrich Anthonis (GiB). “Zo wordt alvast het zwaar verkeer uit de Sperwerlaan en de woonwijk gehouden.” Constant rechtopstaand heeft de slagboom geen enkel nut.

Op de gemeentegrens met Nijlen is een tweede slagboom voorzien op de klassieke hoogte. “Op die plaats is de weg normaal afgesloten met betonnen paaltjes en blokken. Die zijn nu weggehaald en vervangen door de slagboom. Het openbaar vervoer mag immers wel gebruikmaken van de route door de Sperwerlaan. Vanuit de bussen kunnen de twee slagbomen automatisch geopend en weer gesloten worden.”

De slagboom aan Industrieweg stond dinsdag gewoon open.

De slagboom aan Industrieweg stond dinsdag gewoon open. © Marc Peeters

Mooi in theorie, maar als de slagboom op de grens met Nijlen zoals gisteren gewoon in de berm ligt, klopt het plaatje niet. Ondanks de verkeersborden die dit verbieden rijden auto’s vlot voorbij de versmalling. “De slagboom is niet stuk gereden of vernield maar werd even weggehaald door een probleem met de bekabeling”, zegt Anthonis dinsdagmiddag. “Dit probleem zou nog in de loop van de dag moeten opgelost zijn en dan kan het systeem wel perfect functioneren. “

Buurtbewoners volgen de zaak met argusogen. “In de Sperwerlaan is een tijdelijke snelheidsbeperking ingevoerd tot 30 km/u. Slechts weinig bestuurders houden daar rekening mee. Net zo vaak als de verschillende verbodsborden worden genegeerd. Het is hier ronduit gevaarlijk. We tellen af naar het einde van de werken.”(mph)

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio