De laatste editie van de ‘1000km voor Kom op tegen Kanker’ dateert ondertussen van 2019. 

De laatste editie van de ‘1000km voor Kom op tegen Kanker’ dateert ondertussen van 2019. © Stijn Van de Sande

Mechelen opnieuw vijf jaar gaststad voor ‘1000km’: “Op een dag verslaan we kanker”

Mechelen -

Mechelen engageert zich de komende vijf jaar opnieuw als gaststad voor de ‘1000 km voor Kom op tegen Kanker’. De overeenkomst werd dinsdag ondertekend. Iedereen kijkt alvast uit naar een fysiek evenement tijdens het Hemelvaartsweekend van 2022. “Hopelijk kunnen wij er dan een grote knuffeleditie van maken”, zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

Sven Van Haezendonck

Al negen edities was de Dijlestad start- en aankomstplaats voor de ‘1000 km’. In pelotons leggen duizenden fietsers gedurende vier dagen iedere dag 250 kilometer af. Daarvoor vertrekken ze iedere ochtend vanuit Mechelen naar een middagstad en weer terug. “In het begin hadden wij 140 teams”, zegt Michils. Tegenwoordig zijn dat er 1.250 en werkt de organisatie zelfs met wachtlijsten. “De dag na het evenement begint de registratie voor de volgende editie en ’s avonds zit alles vol”, vertelt woordvoerster Karen Vandenplas.

“Het mooie is dat al die teams 5.500 euro inzamelen voor kankeronderzoek. Daar zijn we hen dankbaar voor en daarom maken wij er graag een feest van door hen in de watten te leggen. Ieder jaar zorgen we voor een mooie route met nieuwe plekken waar je anders niet komt met de fiets”, vertelt Marc Michils.

Grenzen aftasten

Meer en meer rijden deelnemers de volledige duizend kilometer overigens in hun eentje. Om meer mensen de kans te geven om deel te nemen, pakt de ‘1000 km’ uit met nieuwigheden. In 2022 kunnen liefhebbers letterlijk en figuurlijk hun grenzen aftasten door langs de grenzen van België te fietsen. “Ze rijden rond België, overnachten onderweg en na vier dagen komen ze opnieuw aan in Mechelen”, zegt Vandenplas.

Tot en met 2026 is Mechelen graag opnieuw de gaststad van het hartverwarmende evenement. ”Het historische centrum van Mechelen is voor veel renners en hun familie die van over heel Vlaanderen komen een bedevaartsoord geworden in hun persoonlijke strijd tegen de smerige ziekte die kanker is, een proces van verwerking ook. Onze stad omarmt die warmte en verbondenheid graag”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+).

Burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Sport Abdrahman Labsir en algemeen directeur Marc Michils van Kom op tegen Kanker ondertekenden de overeenkomst. 

Burgemeester Alexander Vandersmissen, schepen van Sport Abdrahman Labsir en algemeen directeur Marc Michils van Kom op tegen Kanker ondertekenden de overeenkomst. © Sven Van Haezendonck

Door de coronapandemie kon de ‘1000km’ vorig jaar en dit jaar niet doorgaan. “Hopelijk kunnen we er dan een grote knuffeleditie van maken en mogen we elkaar opnieuw vastpakken”, zegt Michils. De algemeen directeur van Kom op tegen Kanker is blij om de hernieuwde samenwerking met de stad van de Maneblussers.

“Wij bezetten letterlijk de stad. Niet alleen tijdens het evenement, maar ook in de dagen ervoor en erna. Dat vraagt een samenwerking van heel veel partijen en die verloopt uitstekend. De Grote Markt is ondertussen een soort huiskamer geworden waar een grote familie in samenkomt”, vertelt Michils.

Overlevingskansen

Voor zijn organisatie is de ‘1000km’ een heel belangrijk evenement. “Niet alleen qua fondsenwerving is het een monument, maar zeker ook qua solidariteit. We zijn één grote familie voor een goed doel: het bestrijden van kanker en het overwinnen daarvan. Dertig jaar geleden waren de overlevingskansen een op de drie, vandaag twee op de drie. Wij willen doorgaan tot het moment dat we niemand meer verliezen aan kanker. Dat is onze droom: op een dag verslaan we kanker”, legt Michils uit.

Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport, heeft mooie herinneringen aan de laatste editie in 2019. Hij gaf toen het startschot. “Een fantastische ervaring”, zegt hij. Zelf had de schepen toen net een familielid verloren aan kanker. “Dat was voor mij een zeer emotioneel moment, waardoor de ‘1000 km’ iets was waar ik enorm naar uitkeek. Het is een evenement dat iedereen raakt.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio