© Jacky Harthoorn (KNRM)

Boot Antwerpse zeescouts slaat om op Oosterschelde: 21 tieners gered

Op de Oosterschelde in het Nederlandse Zeeland zijn dinsdag drie roeibootjes met Antwerpse zeescouts in de problemen gekomen. Alle 21 opvarenden, tussen de 14 en 17 jaar oud, konden gered worden. Een persoon was onderkoeld en werd preventief naar het ziekenhuis gebracht.

21 Antwerpse zeescouts tussen de 14 en 17 jaar oud, leden van de 13de Sint-Joris Zeescouts van de Thonetlaan op Linkeroever, waren dinsdagochtend in het Nederlandse Wemeldinge vertrokken voor een tocht naar Willemstad in Noord-Brabant. “Vroeger dan voorzien, omdat er slecht weer voorspeld was”, legt woordvoerder Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen uit. “Helaas haalde de wind hen tijdens hun tocht toch in.”

Om een nog onbekende oorzaak sloeg een van de drie boten om en liepen twee andere vast op een mosselbank. Een vierde boot die ter begeleiding meevoer, zag alles gebeuren en sloeg alarm over de marifoon. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en de Nederlandse Rijkswaterstaat rukten meteen uit met verschillende reddingsboten en kon alle 21 opvarenden veilig aan wal brengen.

 

 © Jacky Harthoorn (KNRM)

Onderkoeling

“Tijdens de reddingsactie stond er windkracht acht op de Oosterschelde”, vertelt woordvoerder Edward Zwitser van de KNRM. “We konden vijf jongeren uit het water redden. De anderen stonden tot hun middel in het water, maar op dat moment was het opkomend tij. We konden hen naar wal brengen. Een jongen was onderkoeld en had water binnengekregen. Hij werd ter verzorging naar het ziekenhuis gebracht.”

Scouts en Gidsen Vlaanderen bevestigt dat de jongen intussen aan de beterhand is, hij mocht het ziekenhuis inmiddels verlaten. De andere scouts werden opvangen in een brandweerkazerne in de buurt. Alle ouders werden gecontacteerd en het kamp werd veertien dagen eerder dan gepland stilgelegd.

In Nederland fronst men de wenkbrauwen omdat de zeescouts in dergelijke omstandigheden het water op gingen, maar volgens Van Reusel zijn er geen regels overtreden. “Voor alle duidelijkheid heeft niemand een waarschuwing of een verbod genegeerd. Van de 21 opvarenden hadden er zeven een maritieme opleiding en iedereen droeg ook een zwemvest. We zullen bekijken of we lessen kunnen trekken uit deze inschatting, zodat dit in de toekomst niet meer voorvalt”, zegt hij.

 

 © Jacky Harthoorn (KNRM)

 

 © Jacky Harthoorn (KNRM)

(jtp)

 jtp

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio