© Chris Van Rompaey

“Meest geavanceerde babyrobot ter wereld” van Thomas More krijgt naam van overleden docent Danny

Lier -

In de Thomas More-campus in Lier komt woensdag de hoogtechnologische babyreanimatierobot NENASim toe. Volgens de hogeschool is dit de meest geavanceerde babyrobot ter wereld. De robot Danny werd genoemd naar de onlangs overleden topdocent en ‘vroedman’ Danny Peeters. “Hij heeft de opleiding Vroedkunde mee op de kaart gezet in Lier”, zegt docente Greet Jorissen.

Chris Van Rompaey

NENASim is ontwikkeld door de Nederlandse firma Medical-X. “NENAsim is meer dan een waardige vervanger voor onze oude reanimatiebaby. De mogelijkheden zijn enorm”, zegt docent Greet Jorissen. “Zo kunnen we de hartslag waarnemen via de fontanel, die kan ingevallen zijn of net opzwellen. Niet alleen de armen en benen bewegen, maar ook het hoofd en de oogleden. “

 

 © Medical-X

“De huid van de baby is met de hand ingekleurd en kan van kleur veranderen op meer plaatsen dan enkel de wangen. De ogen en pupillen reageren op licht. Ook kunnen de studenten bloednames oefenen zonder dat er vervelende prikgaatjes overblijven. De robotbaby maakt levensechte geluiden: huilen, kreunen, hikken, kuchen, ademen.”

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de studenten op een realistische manier kunnen leren reanimeren en daarbij feedback krijgen. Het zijn de studenten Vroedkunde die met de nieuwe robot kritische eerste zorgen inoefenen en de reanimatie van de pasgeborene trainen. De babyrobot komt ook van pas in de lessen hoogrisiconeonatologie voor postgraduaatsstudenten.

 

 © Medical-X

De babyreanimatierobot krijgt de naam Danny. “Dat is een eerbetoon aan de onlangs op jonge leeftijd overleden topdocent en ‘vroedman’ Danny Peeters. Zijn dood kwam hard aan. Danny was een van de zeldzame mannelijke vroedkundigen in het land. Als een van de grote bezielers en vernieuwers van de opleiding Vroedkunde in Lier stond hij mee aan de wieg van de scenariotrainingen die nu zo vitaal geworden zijn”, beklemtoont unitmanager Kristel Thijs.

 

 © rr

“Danny Peeters heeft de opleiding Vroedkunde mee op de kaart gezet in Lier”, bevestigt docent Greet Jorissen. “Hij was een heel enthousiaste en erg gepassioneerde docent én vroedvrouw, zoals hij zichzelf noemde. Dat enthousiasme droeg hij over op zijn collega’s en studenten. Hij was bij hen trouwens een graag geziene docent.”

Danny Peeters woonde in Boechout, was 56 en overleed aan een hersentumor op 11 juni. Hij laat een echtgenote en twee zonen na. De babyreanimatierobot die Thomas More aankocht, heeft hij nog mee helpen kiezen.

 

 © MedicalX

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio