Foto van eerder Chirokamp van Mol-Sluis. 

Foto van eerder Chirokamp van Mol-Sluis. © RR

Chiro Sluis stopt zomerkamp na coronabesmetting: alle deelnemers in quarantaine

Mol -

Chiro Sluis uit Mol zet hun zomerkamp in Heist-op-den-Berg preventief stop nadat er iemand positief testte op het coronavirus. Voorlopig zijn er vijf Vlaamse jeugdkampen stopgezet of geannuleerd wegens coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Chiro Sluis was sinds vorige week donderdag op zomerkamp in Heist-op-den-Berg. Maandagavond vertoonde een van de leden coronasymptomen. Het lid testte ook positief op een sneltest bij een plaatselijke huisarts. De leiding nam meteen contact op met Chirojeugd Vlaanden, die adviseerde om het volledige kamp preventief stop te zetten. Ook werden alle ouders gevraagd om hun kinderen te komen ophalen en thuisquarantaine te volgen.

Toen dinsdag een van de leidsters ook symptomen vertoonde, voerde de hele leiding en kookploeg een zelftest uit, waar ook positieve resultaten uitkwamen. Na overleg met de gemeentelijke crisiscel wordt iedereen die aan het kamp deelnam gezien als hoogrisicocontact. Zij moeten daardoor in thuisquarantaine en zich laten testen op de eerste en de zevende dag van hun quarantaine. Daarnaast is het veertien dagen verhoogd waakzaam zijn.

Na overleg met de gemeentelijke crisiscel wordt iedereen die deelnam aan het kamp gezien als een hoogrisicocontact en moet iedereen in thuisquarantaine. Zij worden getest op dag 1 en 7 van de quarantaine en er is 14 dagen verhoogde waakzaamheid van toepassing.

“De hoofdleiding en de leiders van Chiro Sluis hebben heel alert gereageerd in deze uiterst moeilijke situatie”, zegt waarnemend burgemeester André Verbeke (N-VA). “Ze hebben meteen de juiste instanties gecontacteerd en een moeilijke, maar correcte beslissing genomen. Dat verdient zeker respect. De leiding heeft de leden en hun ouders geïnformeerd over de te ondernemen stappen. We volgen de situatie ook als gemeentebestuur verder op. We sturen een mail uit naar alle ouders en leiding. Iedereen die op het kamp was, wordt getest en krijgt via de huisarts verdere instructies.”  

Scouts en Gidsen

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft weet van één scoutskamp dat voor vertrek is afgeblazen, en drie die zijn stopgezet wegens besmettingen. De jeugdvereniging geeft geen details over de groepen.

Voor de rest kenden duizenden jeugdkampen een “vrij zorgeloze start”, met aandacht voor duidelijke en hanteerbare richtlijnen. Scouts en Gidsen Vlaanderen kreeg de voorbije dagen meer hulpvragen dan anders, niet omwille van noodsituaties maar vanuit zorg bij leiding om maatregelen juist op te volgen. De jeugdvereniging verwacht nog sporadische besmettingen op kamp maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen dat kampbubbels deze zomer een veilige omgeving zijn, luidt het.

(mto)MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio