De moderne glasramen zorgen voor een kleurrijk lichtspektakel in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. 

De moderne glasramen zorgen voor een kleurrijk lichtspektakel in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. © Sven Van Haezendonck

Dankzij deze vrijwilligers kan je in Mechelse kerken kunstschatten bewonderen

Mechelen -

De historische kerken in Mechelen zitten vol kunstschatten. Zo herbergen ze onder andere twee meesterwerken van Rubens. Dankzij de vrijwilligers van Torens aan de Dijle kan je die opnieuw bewonderen.

Sven Van Haezendonck

Sinds de lockdown van oktober vorig jaar waren veel historische kerken gesloten voor het publiek. Enkele bleven nog open voor gebed en bezinning, maar onthaal was er niet. Ondertussen zijn de vrijwilligers van Torens aan de Dijle in zes kerken opnieuw present. Zo kan je in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk en in de Sint-Janskerk terecht om meesterwerken van Rubens te bewonderen. De Leliendaalkerk is een oase van rust in de Bruul, in de Sint-Katelijnekerk is het vijftiende-eeuwse tongewelf uniek en in de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijkbasiliek is er het miraculeuze Mariabeeld en de indrukwekkende koepel met reliëfs.

LEES OOK: Vlaamse topstukken schitteren vanaf lente 2022 in Mechelse Hanswijkbasiliek

Mechelaar Ronny Geerts (70) verwelkomt bezoekers in de Sint-Pieter- en Paulkerk. “Het is een stuk rustiger. Heel veel bezoekers kwamen toch uit het buitenland. Vooral bij Nederlanders zat Mechelen in de lift als een van de mooiste steden van Vlaanderen”, zegt hij. Zelf is hij al vanaf het begin vrijwilliger. “De historiek en het artistieke karakter van de gebouwen interesseert me. Ik vind het heel goed dat we in Mechelen al onze historische kerken openstellen. Als ik zelf op reis ben in het buitenland ergert het me dat er vaak veel kerken gesloten zijn. Dan sta je daar als toerist”, legt Ronny uit.

Ronny Geerts is een van de vrijwilligers van Torens aan de Dijle. 

Ronny Geerts is een van de vrijwilligers van Torens aan de Dijle. © Sven Van Haezendonck

Van bezoekers krijgt hij altijd positieve reacties. “Bezoekers zijn verrast over Mechelen en de kerken. Ze mogen natuurlijk gezien worden”, zegt Ronny. Met steun van de Vlaamse overheid investeerde de stad de voorbije tien jaar miljoenen euro’s in de restauratie van vijf historische kerken. “Het is nu enkel nog wachten op de heropening van de Begijnhofkerk. Ze is prachtig”, zegt Ronny. In september moet de kerk opnieuw de deuren openen voor het publiek.

Een van zijn favorieten is de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. “Alhoewel die buiten het toeristische circuit ligt. Dat is een beetje persoonlijk omdat ik daar vijftig jaar in het koor heb gezongen. De moderne glasramen zorgen daar voor een mooi effect. Al kan ik niet echt kiezen. Ik vind onze kerken allemaal mooi”, vertelt Ronny. Hij is een van de vele vrijwilligers die ervoor zorgen dat de historische kerken publiek toegankelijk zijn.

Bijna iedere dag open

In de Sint-Romboutskathedraal verzorgen medewerkers van Visit Mechelen het onthaal. “Zo zorgen we ervoor dat iedereen de kans krijgt om het uitzonderlijke patrimonium van de historische kerken in Mechelen te bezoeken, te bewonderen en te beleven”, zegt Koen Anciaux (Vld-Groen-m+), schepen van Monumenten en voorzitter van Torens aan de Dijle. Wie een kerk bezoekt, moet wel nog een mondmasker dragen, de handen ontsmetten en de afstand van minstens 1,5 meter respecteren.

Nog tot 31 oktober zijn de acht historische kerken in de Mechelse binnenstad iedere dag behalve woensdag geopend van 13 tot 17u. Vanaf eind oktober tot 31 maart sluiten ze om 16u.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio