Feesten in Lloret de Mar. 

Feesten in Lloret de Mar. ©  Frank Bahnmuller

Al zeker 21 jongeren besmet tijdens feestreisjes naar Spanje: “Vakantie wordt mogelijk geannuleerd”

Al zeker 19 jongeren en twee monitoren raakten besmet tijdens een feestreis in het Spaanse Lloret de Mar aan de Costa Brava. Het groepje is met het coronavirus terug naar huis gekeerd. Dat bevestigden reisorganisaties Summer Bash en Jongerentravel uit Mechelen. “Dinsdagmiddag gaan we iedereen testen op de drie locaties.”

(cdh)

LEES OOK: Partyvakanties in Spanje geannuleerd door stijgende cijfers: “Er vloeien veel tranen bij de jongeren”

De zeventienjarigen uit de regio Waregem kwamen zondag terug van een feestvakantie in Lloret de Mar, aan de Costa Brava in Spanje. Maandag moesten ze zich thuis verplicht laten testen, omdat ze in een rode zone op de Europese coronakaart ECDC verbleven.

De uitslag was snel bekend. ’s Avonds bleken er al acht besmet. “Het aantal loopt op. Na een telefoontje van een ouder uit België blijken het er intussen elf te zijn”, zegt Jordy S’Jongers van Summer Bash in De Ochtend op Radio 1. Die organisatie staat bekend om haar partytrips.

Het groepje logeerde in verschillende huisjes van tien in Lloret de Mar. Ze zaten ook samen op de bus.

“We hebben alle jongeren die terugkeren zelf getest of we vragen dat ze zelf een PCR-test doen. We willen zeker zijn wie wel of niet positief test op corona. Maar het klopt dat een groepje jongeren uit de regio Waregem besmet is teruggekeerd”, klonk het nog bij de organisatie op Radio 2 West-Vlaanderen. Voorlopig hebben ze milde klachten. “Eentje hoest en heeft last van koude rillingen.”

De jongeren testten negatief toen ze vertrokken naar Spanje. Dus moeten ze de besmettingen daar hebben opgelopen. “Vanmiddag gaan we dan ook alle jongeren en monitoren testen op onze drie feestbestemmingen.”

Alles annuleren?

Twee in Spanje (Lloret de Mar en Calella), eentje in Portugal (Albufeira). “Op basis van de uitslag zullen we verdere beslissingen nemen”, aldus S’Jongers. “Zijn het meerdere besmettingen, gaan we wellicht alles moeten annuleren voor een paar weken, zowel in Spanje als Portugal. Jongeren kunnen hun geld terugkrijgen. Omboeken kan ook naar een latere datum.”

 

 ©  Frank Bahnmuller

S’Jongers zegt dat de veiligheid van de jongeren voorop staat. “Ze komen in een land als Spanje terecht waar er weinig regels zijn. Dan is het aan ons om daar paal en perk aan te stellen.”

Wellicht zullen de aantallen nog meer oplopen, als de testresultaten binnenlopen. “Er zijn nog niet zoveel jongeren teruggekeerd van hun vakantie, dus we kennen nog niet alle besmettingen”, besluit Jordy S’Jongers van Summer Bash.

“De besmetting zelf zal wellicht gebeurd zijn tijdens het feesten. Alles gebeurt coronaveilig, maar tijdens het uitgaan, gaan de mondmaskers makkelijk af. Ook al is het maar een paar minuten”, aldus S’Jongers. “We zijn nu zeker de reizen naar de Costa Brava aan het bekijken.”

De maskers gingen af, getuigt een mama

Een moeder van een besmette 17-jarige getuigde op Radio2 West-Vlaanderen anoniem over de besmetting van haar tiener. Ze had verwacht dat de begeleiding de jongeren zou wijzen op de geldende maatregelen.

“We dachten dat de jongeren zich zouden verplaatsen in hun bubbel, achteraf bekeken is er dan toch gemixt met andere groepen. Aangezien de discotheken in Spanje ook voor de locals instonden”, zegt ze. Er was begeleiding van de organisatie tot in de discotheken. “De monitoren hielden hun mondmaskers aan. Maar toen er te veel lawaai was, konden de jongeren elkaar niet verstaan en hebben ze hun maskers afgezet. Dat heeft de begeleiding niet gecorrigeerd en vind ik jammer.”

 

 ©  Frank Bahnmuller

Jongerentravel uit Mechelen

Momenteel verblijven ongeveer 350 jongeren op de drie feestbestemmingen van Summer Bash, op de andere locaties van de organisatie wordt er vooral gesurft en gekayakt. “Daar hebben we tot hier toe geen besmettingen en we willen dat zo houden.”

De organisatie Jongerentravel uit Mechelen annuleert deze maand alvast haar reizen naar Spanje. Acht reizigers hebben positief getest op reis, maar ook twee monitoren. Wat het totale aantal van alle positieven voorlopig op 21 brengt. Er zitten op dit moment nog een 200-tal deelnemers van Jongerentravel in Spanje, meldt VTMNieuws. De jongeren die corona hebben zijn overgebracht naar een appartement waar ze kunnen uitzieken en hun quarantaine zullen uitzitten.

Touroperator TUI

Alle andere reizigers hoeven zich voorlopig geen zorgen te maken. Touroperator TUI ondervindt op dit moment “niet echt” een impact van de verslechterende coronasituatie in Spanje op de boekingen. “Spanje blijft de populairste bestemming in juli en augustus”, zegt woordvoerster Sarah Saucin.

In september van vorig jaar kwamen ook al eens 77 jongeren uit West-Vlaanderen besmet terug na een reis, toen vanuit Portugal. Ruim veertig van hen waren op reis geweest met Summer Bash.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.