© beeld ATV

KI beslist vandaag over doorverwijzing Steve Bakelmans naar assisenhof

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling beslist donderdag of Steve Bakelmans (41) voor het hof van assisen in Antwerpen moet verschijnen voor de moord op studente Julie Van Espen (23).

Belga

LEES OOK: Eén jaar na moord die schokgolf veroorzaakte: hoe Julie Van Espen uitgroeide tot een symbool

Julie Van Espen verdween op 4 mei 2019. De studente uit Schilde was thuis met de fiets vertrokken richting Antwerpen, waar ze met vriendinnen had afgesproken, maar kwam daar nooit aan. Een dag later werden bebloede kledij en de fietsmand van Julie teruggevonden in de omgeving van het Albertkanaal in Merksem, waar haar gsm-signaal voor het laatst werd opgevangen.

Op camerabeelden in de buurt was een man te zien met haar fietsmand in zijn handen. Hij werd geïdentificeerd als Steve Bakelmans en kon op 6 mei gearresteerd worden. Diezelfde dag werd ook het lichaam van de studente uit het Albertkanaal gehaald. Bakelmans bekende dat hij Julie gedood had, omdat ze zich hevig verzet had toen hij haar wilde verkrachten.

Meermaals veroordeeld

De veertiger werd al meermaals veroordeeld, onder meer voor verkrachting. Hij was op vrije voeten in afwachting van een tweede verkrachtingszaak die nog voor het hof van beroep moest komen. De behandeling van het dossier liet echter lang op zich wachten.

De Hoge Raad voor de Justitie stelde een onderzoek in en stelde verschillende “disfuncties” vast, zowel in eerste aanleg als bij het hof van beroep. Bakelmans werd voor de verkrachting uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling, maar toen was het voor Julie Van Espen al te laat.

Twee jaar na de feiten is het onderzoek afgerond. Het parket-generaal vroeg de KI eerder deze week om Bakelmans naar het hof van assisen te verwijzen voor moord. Zijn advocaten hebben zich daar niet tegen verzet.

LEES OOK: Nonkel van moordenaar Julie Van Espen: “Toen ik opsporingsbericht zag, wist ik meteen dat Steve haar had vermoord”