Aanvankelijk was er protest en werden betonblokken in de gracht gekieperd. 

Aanvankelijk was er protest en werden betonblokken in de gracht gekieperd. © Marc Peeters

Tractorsluis Zelle blijft behouden

Herenthout -

De tractorsluis op Zelle in Herenthout blijft behouden. Dat heeft de gemeenteraad beslist tijdens de laatste vergadering voor de vakantie. De opstelling heeft nadelen maar die wegen volgens schepen van Mobiliteit Maurice Helsen (CD&V) niet op tegen de voordelen.

Marc Peeters

Honderden automobilisten maakten jarenlang gebruik van Zelle om vanuit het centrum van Herenthout snel op het industrieterrein Klein Gent te geraken. De smalle weg doorheen de velden en langs boerderijen was daar echter niet op berekend. Dat zorgde voor stukgereden bermen en gevaarlijke situaties voor fietsers en voetgangers.

In november van vorig jaar werd daarom een tractorsluis aangelegd vlakbij het kruispunt met de Klein Gentstraat. Auto’s konden er dus niet langer passeren. De opstelling werd na een paar dagen al gesloopt. Een deel van de betonnen blokken die de weg versperden, belandden in de gracht. Een maand later reed een afvalwagen, die over de tractorsluis wilde, zich vast. Ondertussen is de maatregel ingeburgerd en wordt de proefopstelling definitief.

“De nieuwe verkeerssituatie leidt er wel toe dat vrachtwagens die op Zelle moeten laden en lossen nu allemaal langs de andere kant moeten aanrijden”, weet raadslid Sophie Gabriëls (GBL). “Normaal kwamen die via de industriezone maar dat kan nu niet meer. Op de overgebleven aanrijroute zorgt dat vrachtverkeer ook voor risico’s.”

Schepen Maurice Helsen kon dat alleen maar bevestigen. “Het is de keuze die we gemaakt hebben. In cijfers praten we over een paar vrachtwagens per dag. Als we ervoor kiezen de tractorsluis weg te halen en het verkeer weer vrij baan te geven, rijden er dagelijks opnieuw honderden auto’s door Zelle. Dan is de keuze gauw gemaakt.”

In buurgemeente Grobbendonk zijn ze minder enthousiast. Het afsluiten van Zelle betekent immers dat autoverkeer een alternatief heeft gevonden via Klein Gentstraat en de Capuynestraat. Ook die wegen zijn daar niet op berekend. De maximaal toegelaten snelheid is er verlaagd tot 30 km/u.

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio