Enkele van de omwonenden die zich zorgen maken. Piet Hemerijckx en Nathalie Posson rechts op de foto. 

Enkele van de omwonenden die zich zorgen maken. Piet Hemerijckx en Nathalie Posson rechts op de foto. © Jan Van der Perre

Omwonenden bezorgd over impact bouwproject in Kroonstraat: “Nog een nieuw gebouw? Dom idee”

Borgerhout -

Projectontwikkelaar Fullerstone vraagt een stedenbouwkundige vergunning voor een bouwproject met negentien woningen op de hoek van de Kroonstraat en de Bleekhofstraat in Borgerhout aan. Omwonenden zijn ongerust over de impact op de buurt en bereiden hun verzet voor. Ze argumenteren dat het gebouw niet aan de voorschriften van de bouwcode voldoet. De projectontwikkelaar zegt dat alles in overleg met de stad is opgesteld.

Het gaat om een site die lang als wasserij heeft gediend. Een historisch pand wordt gerenoveerd als deel van het project en de rest van de site wordt afgebroken. Er worden dan gebouwen opgetrokken om daarin in het totaal negentien woningen onder te brengen, dertien appartementen en zes studio’s. Het grootste deel van het project, Bleekhof genaamd, zal zich bevinden in een gebouw van 16,27 meter hoog met vijf bovengrondse bouwlagen.

Het openbaar onderzoek dat gepaard gaat met de vergunningsaanvraag loopt nog tot 14 juli. Een aantal omwonenden is bezorgd en maakt zich op om bezwaren in te sturen tegen het project. Zeker diegenen die in hetzelfde stuk Kloosterstraat wonen en vrezen dat het gebouw een impact zal hebben op hun tuin en de buurt.

“We genieten van het licht in onze tuin. Nu zou net in het zuiden een monumentale blok van 16 meter komen”, zeggen Piet Hemerijckx (50) en zijn vrouw Nathalie Posson (49), twee van de bewoners. “En dit is al zo’n dicht bevolkt stuk stad. Het is het zoveelste nieuwbouwproject in de buurt. Het is toch een raar en dom idee om er nog een bij te doen?”

Piet zegt dat hij en de andere bewoners eerst bij de stad hun bezwaar gaan indienen en als dat nodig is ook bij de provincie of hogere organen tegen het project Bleekhof ten strijde zullen trekken. Hij argumenteert dat de bouwcode overtreden wordt.

“Het gebouw is te hoog, de appartementen zijn te klein en er zijn te weinig parkeerplaatsen. Bovendien wordt er in de vergunningsaanvraag met geen woord gerept over vervuilde grond. Terwijl het wel te verwachten is dat die er is doordat er jaren en jaren droogkuisactiviteiten hebben plaatsgevonden.”

Het projectgebied.

Het projectgebied. © Jan Van der Perre

Projectontwikkelaar: “In samenspraak met de stad”

Edwin Van Regenmortel, helft van het tweekoppige Antwerpse projectontwikkelingsbedrijf Fullerstone, geeft antwoord op de bezorgdheden. “Ik kan daar in het algemeen op antwoorden: als je in Antwerpen een project wil ontwikkelen, moet je een zeer uitgebreid overleg met de stad aangaan. Een procedure waarin een minimum aan kwaliteitseisen gecontroleerd worden. Alle zaken zoals bouwhoogte en grootte van appartementen zijn daar ter sprake gekomen en hebben we dus in overleg met de stad bepaald.”

Er zijn inderdaad minder parkeerplaatsen dan voorgeschreven wordt. “Er is een afwijkingsmogelijkheid op de regels. Er is weinig plaats omdat we niet meer kunnen en willen afbreken van het gebouw met erfgoedwaarde en de stad ook belang hecht aan waterinsijpeling”, gaat Van Regenmortel verder. “Wat het uitzicht betreft: de tuinen eindigen niet op het gebouw. Bewoners zullen over hun tuinmuur naar het zuiden moeten kijken om het te zien. Nu zijn er trouwens al andere hoge gebouwen in hun omgeving.”

Van Regenmortel legt nog uit dat het logisch is dat er niets over vervuilde grond van de oude wasserij in de vergunningsaanvraag staat. “Dat is een totaal andere procedure dan deze en is nu nog niet aan de orde. Maar als daar vervuilde grond zit, zullen we die volgens de regels van OVAM verwijderen. Objectief gezien is dat eerder een goede dan een slechte zaak” En hij voegt nog toe: “Ik wil gerust in gesprek gaan met de buurtbewoners, dat is deel van mijn job.”

Andreas Rotty

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio