©  rr

Zoekactie naar Jürgen Conings heeft Defensie in totaal bijna 870.000 euro gekost

De zoekactie naar de vermiste militair Jürgen Conings heeft Defensie in totaal 867.045 euro gekost, zo heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) bekendgemaakt in de Kamercommissie Defensie, waar ook het rapport van Comité I werd besproken.

(blg)

Bij aanvang van de zitting in de Kamercommissie Defensie bleek dat het rapport van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, publiek zal worden gemaakt. Zondag lekte al uit dat het controleorgaan “zware fouten” had ontdekt bij de werking van de militaire inlichtingendienst. De minister kondigde alvast aan dat er de komende weken initiatieven zullen volgen om de werking te verbeteren.

Zo moet er voor het einde van het jaar een beleidsplan komen voor Algemene dienst inlichtingen en veiligheid (Adiv). Adiv functioneert al te lang zonder beleidsplan dat richting geeft aan waar de dienst mee bezig is, aldus de minister. Er waren geen duidelijke prioriteiten, dus probeerde de dienst zowat alles te volgen zonder duidelijke middelen. Volgend jaar moet er een meerjarenbeleidsplan volgen, zodat ook prioriteiten op middellange termijn worden bepaald.

LEES OOK: Rapport Comité I vernietigend voor militaire inlichtingendienst: “Ernstige fouten” gemaakt in zaak-Jürgen Conings

De PS-minister merkte op dat de Chef Defensie al meer middelen heeft toegezegd voor Adiv. Het beleidsplan zal worden gekoppeld aan een personeelsplan en een werklastmeting, zodat nieuwe medewerkers op een gecoördineerde manier worden ingezet op de gekozen prioriteiten.

De zoekactie naar Jürgen Conings heeft Defensie in totaal 867.045 euro gekost, zo deelde de minister nog mee. Dedonder liet ook verstaan dat Adiv zal blijven toezien op de profielen van militairen die extremistisch gedrag vertonen, weliswaar zonder in te druisen tegen het recht op privacy en het recht op vrije meningsuiting. In geval van sancties, zal geval per geval worden bekeken, met oog voor een billijk evenwicht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER