Sandelyn maakt aan de Molenstraat plaats voor de stoetvereniging.   

Sandelyn maakt aan de Molenstraat plaats voor de stoetvereniging.  © Marc Peeters

Heemkring Sandelyn brengt erfgoed in kaart

Herenthout -

De leden van de heemkring Sandelyn uit Herenthout zijn gestart met een inventarisatie en een registratie van hun volledige collectie. Nu een deel van het materiaal tot tweemaal toe moet verhuisd worden, is het tijdstip daarvoor meer dan geschikt. Mensen die hierbij een handje willen toesteken, zijn meer dan welkom.

Naar aanleiding van de start van de verbouwingen door Peer Stoet aan de site Verheyen in de Molenstraat, wordt een deel van de collectie van de heemkring die daar lag, verhuisd naar de intussen vrijgekomen stapelplaats, die voorheen dienst deed als houtmagazijn van de stoetersvereniging aan de Bergense Steenweg.

De grote collectie erfgoed van heemkring Sandelyn bevindt zich momenteel nog op drie verschillende locaties. Wanneer de verbouwingswerken aan de site Verheyen zijn afgerond, krijgt het kledingmagazijn van Peer Stoet in de Kloosterstraat een nieuwe rol als thuisbasis voor heemkring Sandelyn en haar volledige collectie. Bedoeling is dat het documenteringsproces daar kan worden verdergezet en ook gefinaliseerd.

“Het omvangrijke project van het inventariseren en registreren van de Herenthoutse erfgoedcollectie zal gedirigeerd worden door erfgoedcel Kempens Karakter”, weet schepen van Cultuur Machteld Ledegen (Eenheid). “Samen met een handvol vrijwilligers zorgt deze voor de nodige ondersteuning en omkadering van onze heemkring. “ Het blijft evenwel een hele klus die heel wat tijd en engagement vereist. Je aanmelden als vrijwilliger kan trouwens nog steeds, via www.giveaday.be/herenthout.” (mph)

   

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio