Schepen Francis Stijnen legt een goed financieel rapport voor. 

Schepen Francis Stijnen legt een goed financieel rapport voor. ©  Bert De Deken

Schuldgraad van Turnhout per inwoner blijft erg laag

Turnhout -

Een nieuwe bibliotheek en de afwerking van de Kunstencampus. Het voorbije jaar zijn enkele dure projecten gerealiseerd in de stad. Toch blijft de schuldgraad van Turnhout erg laag in vergelijking met andere centrumsteden.

Schepen van Financiën Francis Stijnen (CD&V) klopt zich op de borst. De stadskas is gezond. Hoewel de stad vorig jaar 19 miljoen euro uitgaf aan investeringen, blijft de schuldgraad laag. Deze zakte zelfs van 270 euro per inwoner in 2019 naar 223 euro in 2020. En dat in een moeilijk jaar, waarin de stad minder belastingen inde en meer geld uitgaf om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden. De vergelijking met andere centrumsteden is frappant. “De gemiddelde schuldgraad van elf Vlaamse centrumsteden - Antwerpen en Gent tellen we niet mee - is 1.802 euro per inwoner.”

Turnhout plant in deze legislatuur zo’n 100 miljoen euro aan investeringen. In de eerste twee jaar van deze periode gaf de stad 33 miljoen uit. Voorlopig haalt de stad haar doelstelling niet. De realisatiegraad van de investeringen ligt rond 60%. Dat is vergelijkbaar met wat de andere centrumsteden realiseren. (gvn)

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio