Meer dan 260 oproepen voor ondergelopen straten en kelders in regio Antwerpen

ANTWERPEN / -

Het hevige onweer van zondagmiddag heeft ook in de regio Antwerpen voor wateroverlast gezorgd. De Brandweerzone Antwerpen kreeg meer dan 260 oproepen over ondergelopen kelders, lekkende platdaken en overstroomde straten.

Joris Van der Aa

Het KMI had voor zondagmiddag code geel afgekondigd, wat betekent dat er 10 tot 30 liter water per vierkante meter per uur te verwachten viel. Toen de hemelssluizen kort na de middag opengingen boven Antwerpen, werd duidelijk hoeveel water dat is. In een mum van tijd veranderden straten in en om Antwerpen in watervlaktes. De Horstsebaan in Schoten stond een tijdlang volledig blank, net als delen van de Bredabaan in Merksem. Het fietspad naast de Bredabaan verdween volledig onder het water. Ook delen van het centrum van Kapellen kwamen even blank te staan, net als lager gelegen straten in Ekeren-Donk. Ook op de Vogelzanglaan ondervond het verkeer heel wat hinder.

“We hebben op korte tijd 260 oproepen gekregen in verband met wateroverlast”, zegt Kristof Geens, woordvoerder van de Brandweerzone Antwerpen. “Die oproepen kwamen vanuit het hele grondgebied van de stad, al kwamen er opvallend veel meldingen uit Ekeren. De meeste oproepen gingen over ondergelopen kelders of waterinsijpeling via platdaken. Her en der waren er ook problemen met de riolering, zoals in de omgeving van de Lange Lobroekstraat.”

Bij restaurant Filet d’Anvers aan de Lange Lobroekstraat moest de brandweer ook water wegpompen. ©  BFM

De Brandweerzone Antwerpen zette twaalf ploegen in, wat betekent dat er een 90-tal brandweerlui bezig waren met interventies. In de Lange Lobroekstraat zette de brandweer pompen in om het water dat niet wegraakte uit de riolering, over te pompen in het Lobroekdok.

In de Lange Lobroekstraat zette de brandweer pompen in om het water dat niet wegraakte uit de riolering, over te pompen in het Lobroekdok. ©   BFM

In dezelfde buurt liep ook een ondergrondse parkeergarage onder water. Twee auto’s raakten daardoor zwaar beschadigd. In de Demerstraat stroomde een zwarte smurrie vanuit het riool de straten in. Bij handcarwash Schijnpoort bezweek een deel van het plat dak onder druk van het water. Gelukkig raakte niemand gewond.

LEES OOK: Ondergrondse parkeergarage loopt onder water: twee auto’s zwaar beschadigd

“We zijn ook opgeroepen voor wateroverlast in de Kennedytunnel”, aldus Kristof Geens van de brandweer. “We hebben daar de rioolputten opengemaakt om ervoor te zorgen dat het water beter weg kon.”

De wateroverlast in de Kennedytunnel zorgde voor files op de Antwerpse ring.  ©  Jan Van der Perre

De wateroverlast in de Kennedytunnel zorgde voor files op de Antwerpse ring. In Ranst ontstond er brand in Streepstraat, nadat de bliksem was ingeslagen om het dak van een huizenrij. Twee woningen raakten daarbij beschadigd.

In Ranst ontstond er brand in Streepstraat, nadat de bliksem was ingeslagen om het dak van een huizenrij.  ©  bfm

Op Antwerpen Linkeroever moest de karting zijn deuren sluiten, tengevolge van wateroverlast. En op de Meir in het centrum van Antwerpen, kreeg Maisons Du Monde af te rekenen met wateroverlast.

Maisons du Monde op de Meir. ©  lto

Het noodweer had ook gevolgen voor de wielerwedstrijd 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne. De wedstrijd was bezig toen het noodweer losbarstte, maar de wedstrijdorganisatie besloot om de koers stil te leggen. Ook de randanimatie in het centrum van Ekeren werd afgeblazen.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio