Waterballet op het Babelfestival 

Waterballet op het Babelfestival © Joris Herregods

Babelfestival geeft de aftrap van een zomer vol muziek, theater, poëzie en film

Antwerpen, Dam -

Zondag ging in de Damwijk het Babelfestival van start. De hele zomer lang kan je er meerdere keren per week, doorgaans gratis, voorstellingen meepikken. Het programma omvat onder meer concerten, films, theater, kindervertellingen, wereldkeuken en poëzie, een luik dat voormalig stadsdichter Maud Vanhauwaert voor haar rekening neemt.

Door een hevig onweer dreigde de openingsdag in het water te vallen, maar organisator Rooftoptiger liet snel weten niet ontmoedigd te zijn: “onze optredens gaan altijd door.” De weergoden leken die vastberadenheid te appreciëren want nog voor het festival zondag de deuren opende, stond er een zonnetje boven den Dam.

Waterballet

Het festival vindt plaats aan de BabelBühne, op de voormalige Slachthuissite. “Dit is een kleine groene oase, een verborgen pareltje op een braakliggend terrein. De werking wordt gedragen door een honderdtal vrijwilligers, buurtbewoners en mensen uit de vier windstreken. Tijdens het Babelfestival staan meertaligheid, diversiteit en verbondenheid met de wijk dan ook centraal”, vertelt Sara Dandois van Rooftoptiger.

Op het podium geven niet alleen bekende namen, maar ook heel wat jong, creatief talent het beste van zichzelf. “Daarvoor werken we samen met verschillende curatoren. Zo is regisseur Adams Mensah verantwoordelijk voor de filmprogramma en Maud Vanhauwaert voor de poëzie op zondag.”

Het programma zondag omvatte -heel toepasselijk gezien de eerdere plensbuien- naast een Rwandese krijgersdans, muziek en meertalige poëzie ook een waterballet in de vijver van de BabelBühne, inclusief ballerina en een uit de kluiten gewassen opblaasbare zwaan.

Sara Dandois van organisator Rooftoptiger

Sara Dandois van organisator Rooftoptiger © Joris Herregods

Een beetje thuiskomen

Tine en haar vriend Mbajk liggen in een hangmat voor het podium en genieten met volle teugen. “We wonen in de Seefhoek, aan de andere kant van Park Spoor Noord, en vinden dit echt geweldig.” Tine: “Ik was van in het begin betrokken de BabelBühne en het is een fantastisch concept, dat mensen van alle culturen op een plezante manier samen brengt. We zullen regelmatig een voorstelling bijwonen. Niet alleen omdat er heel wat leuke en verrassende dingen op het programma staan, maar ook omdat je hier een beetje thuiskomt.”

Mbajk was pessimistisch toen de hemelsluizen zich zondagmiddag openden: “Ik dacht dat het zou worden afgelast, maar Tine had er meer vertrouwen in.” “Ik moest helpen bij de opbouw en dus ben ik met mijn botten en een paraplu door de regenvlagen getrokken”, lacht ze. “We zijn die-hards en ik twijfelde dus geen moment: het zal sowieso doorgaan.” En zo geschiedde.

Tine en Mbajk in hun hangmat

Tine en Mbajk in hun hangmat

Tradities

Aïcha woont al meer dan twintig jaar op den Dam en is actief als vrijwilliger bij de BabelBühne. “Ik maak koffie, thee en vooral eten zoals rijstgerechten en soep. Maar als er moet worden gekuist of geverfd, sta ik ook paraat. Het is mooi om te zien dat ons harde werk vandaag alsnog met mooi weer en en een enthousiast publiek wordt beloond. Het wordt ongetwijfeld een prachtige zomer in deze boeiende wijk, waar je kennis maakt met tradities uit de hele wereld.”

Vrijwilliger Aïcha woont al twintig jaar op den Dam

Vrijwilliger Aïcha woont al twintig jaar op den Dam © Joris Herregods

Sara Dandois sluit af: “Dit is het meest underground festival in Antwerpen. Kom dus zeker eens een kijkje nemen en vergeet niet te reserveren. We zoeken trouwens nog steeds meertalige dichters die hier willen optreden.” Aanmelden kan via de Facebook-pagina van BabelBühne. (mibl)

Het volledige programma van het Babelfestival -elke dag heeft zijn eigen thema- vind je op www.oudebadhuis.be/babelfestival

 

 © Joris Herregods

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio