Lieva Peeters (90), de dochter van organist Flor Peeters, onthulde samen met schepen Guy Van de Perre en burgemeester Ward Kennes een erfgoedbord aan de Flor Baron Peetersstraat in Tielen. 

Lieva Peeters (90), de dochter van organist Flor Peeters, onthulde samen met schepen Guy Van de Perre en burgemeester Ward Kennes een erfgoedbord aan de Flor Baron Peetersstraat in Tielen. © Bart Van den Langenbergh

Wereldberoemde organist Flor Peeters heeft eigen wandeling in geboortedorp Tielen

Tielen -

Organist en componist Flor Peeters heeft voortaan een eigen wandeling in zijn geboortedorp Tielen (Kasterlee). Het Davidsfonds van Tielen lanceerde zondag samen met de gemeente Kasterlee een erfgoedwandeling van zes kilometer over de baron doorheen het dorp. Zijn dochter Lieva Peeters (90) woonde de inhuldiging bij. “Ik ben heel blij dat mijn vader hier zo veel aandacht krijgt”, zegt ze.

Bart Van den Langenbergh

Flor Peeters werd op 4 juli 1903 geboren in de Kerkstraat in Tielen en schopte het tot wereldberoemde organist en componist. Flor Peeters woonde geruime tijd van zijn leven in Mechelen, waar hij tientallen jaren organist was in de Sint-Romboutskathedraal. Koning Boudewijn kende de muzikant in 1971 de titel van baron toe. Op 4 juli 1986 overleed Flor Peeters, die tevens pedagoog was, op 83-jarige leeftijd. De componist kreeg eerder in zijn geboortedorp ook al een straat naar hem vernoemd, de Flor Baron Peetersstraat. Tielen heeft ook niet voor niets al langer de titel van muziekdorp. Exact 35 jaar na zijn overlijden lanceerde het Davidsfonds van Tielen afgelopen zondag samen met het gemeentebestuur van Kasterlee de gloednieuwe Flor Peeterswandeling. De wandeling van zes kilometer start aan het Erfgoedhuis in Tielendorp en leidt langs enkele stopplaatsen waar het leven van de baron centraal staat.

Lieva Peeters (90), de dochter van organist Flor Peeters onthulde samen met schepen Guy Van de Perre en burgemeester Ward Kennes een erfgoedbord aan de Flor Baron Peetersstraat in Tielen. 

Lieva Peeters (90), de dochter van organist Flor Peeters onthulde samen met schepen Guy Van de Perre en burgemeester Ward Kennes een erfgoedbord aan de Flor Baron Peetersstraat in Tielen. © RR

Muzikale straten

“Het idee voor deze wandeling is ontstaan tijdens de coronaperiode omdat er toen geen activiteiten waren”, legt Patrick Van Looy van het Davidsfonds van Tielen uit. “We hebben geprobeerd om de Flor Baron Peetersstraat en de Muziekstraat te verbinden met elkaar. Onlangs hoorde ik in de Sint-Baafskathedraal in Gent een jonge organist muziek van Flor Peeters spelen. Ik kreeg ook bericht uit Londen waar zijn muziek in een kerk werd gespeeld. Maar in Kasterlee kennen veel mensen Flor Peeters nog niet zo goed.”

Het muzikaal talent kwam al van kleins af aan naar boven drijven bij de Tielenaar. “Als jongste van elf kinderen was hij heel begaafd. Op zijn acht jaar speelde hij al op het kerkorgel. Ook in het sociale leven was de man erg actief”, schetst Patrick Van Looy.

Leden van het koor Eglantier en van het Davidsfonds uit Tielen bezingen Flor Peeters. 

Leden van het koor Eglantier en van het Davidsfonds uit Tielen bezingen Flor Peeters. © Bart Van den Langenbergh

Erfgoedbord

Lieva Peeters, de 90-jarige dochter van Flor Peeters, was zondag zelf aanwezig bij de inhuldiging van de wandeling in Tielen. Ze onthulde samen met schepen Guy Van de Perre en burgemeester Ward Kennes (CD&V) aan de Flor Baron Peetersstraat een erfgoedbord. “Ik ben heel blij dat mijn vader hier zo veel aandacht krijgt”, legt de kwieke vrouw uit Deurne uit. “Ik vind het plezant om zelf nog eens in Tielen te zijn. Het voormalige gemeentehuis is prachtig gerestaureerd.”

De nieuwe wandeling staat uitvoerig beschreven in een brochure die verkrijgbaar is in de bibliotheek van Tielen en via de toeristische dienst van Kasterlee. Ook via de erfgoedapp kan iedereen de tocht op de smartphone volgen.

De startplaats van de Flor Peeterswandeling aan het Erfgoedhuis in Tielen. 

De startplaats van de Flor Peeterswandeling aan het Erfgoedhuis in Tielen. © Bart Van den Langenbergh

www.visitkasterlee.be

MEER OVER Blikvangers Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio