Buurtbewoners planten bloemen aan het districtshuis op het Moorkensplein. 

Buurtbewoners planten bloemen aan het districtshuis op het Moorkensplein. ©  Joris Herregods

Stad steekt stokje voor plan van bewoners Moorkensplein om tuin te bezetten

Borgerhout -

De buurtbewoners van het Moorkensplein voerden zaterdag nog maar eens actie voor meer groen in Borgerhout. De stad kon nog net een stokje steken voor de geplande bezetting van de tuin in de Mellaertsstraat. Dan maar Plan B.

Patrick Vincent

De wolk brak net boven het Moorkensplein en bleef daar ook doodgemoedereerd hangen, maar toch liet een tiental mensen uit de wijk zich niet afschrikken door de harde regen. De geplande picknick zou voor een andere keer zijn, maar de symbolische bloemplantactie ging door.

LEES OOK. Einde verhaal voor samentuin De Wasserette in Borgerhout

Het gaat om een braakliggend stuk grond in de Mellaertsstraat, recht tegenover waar vroeger ‘den dop’ lag. Sinds 2014 konden de buurtbewoners die gebruiken als ‘samentuin’, ideaal in een wijk waar het enige ‘groen’ de gft-bakken zijn die op donderdagochtend buiten staan. Maar enkele jaren later liet AG Vespa, de commerciële vastgoeddochter van de stad, de tuin sluiten om er appartementen en veertig garages op aan te leggen. Vijf jaar verder zijn ze daar nog altijd niet aan begonnen. En ondertussen is ook na de heraanleg van het Moorkensplein weinig groen in de buurt bijgekomen. Er staan wel enkele bakken van het district en ook de lokale horeca droeg zijn steentje bij, maar daar bleef het bij.

“De tuin in de Mellaertsstraat is al jaren afgesloten met een cijferslot”, zei Katrin Van den Troost. “We wilden er een evenement van maken waarbij iedereen eens mocht proberen. Wie het slot kan kraken, kreeg een fles champagne. En dan zouden we picknicken in de tuin.”

Plan B

Maar de stad kreeg lucht van de plannen van de actievoerders en afgelopen week kwamen ze extra hekken voor de tuin plaatsen. Noodgedwongen over naar plan B dan maar.

En dus schepte Kilian Price vele liters potgrond, met de kruiwagen een kleine kilometer verder gehaald in de samentuin aan de Bretel, in een houten bloembak annex zitbank die ze in het midden van het Moorkensplein hadden gezet. Kurt Vermeulen strooide er met enige zin voor decorum de bloemzaadjes in. Klaar. Op de bak staat een QR-code die de geïnteresseerden rechtstreeks leidt naar een petitie om de tuin in de Mellaertstraat opnieuw te openen. 345 buurtbewoners hebben die ondertussen getekend. Maar AG Vespa bougeert niet.

Politiegebouw

Ondertussen dient het volgende strijdpunt zich al aan. Zodra de politietoren aan de Singel in Berchem klaar is, kan het Borgerhoutse politiegebouw in de Maréestraat ontruimd en afgebroken worden, samen met het buurpand, het administratief gebouw van het district Borgerhout. Er was altijd sprake van daar een park aan te leggen na afbraak. Maar ondertussen zijn er ook al plannen om die grond opnieuw te ontwikkelen. Voorlopig is alleen een klein lapje grond ‘vergroend’ aan de Langstraat, waar vroeger de politieparking lag en enkele huizen zijn onteigend.

De picknick zou voor een andere keer zijn. Na de symbolische plantactie bood de trappenhal van het Borgerhoutse districtshuis een welgekomen schuilplek voor de zondvloed.

Ondanks de zondvloed daagde een tiental actievoerders op. 

Ondanks de zondvloed daagde een tiental actievoerders op. ©  Joris Herregods

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio