© Kristin Matthyssen

Jef (6) erft fietsbenen van opa ‘Suske’ Verhaegen en wordt Belgisch kampioen BMX

Pulle, Grobbendonk -

Jef Peeters (6) uit Pulle werd dit weekend in wat amper zijn derde competitiewedstrijd was meteen Belgisch kampioen BMX bij de Boys 5-6 in Massenhoven. Opa Frans ‘Suske’ Verhaegen (73) uit Grobbendonk, oud-profrenner en grote bezieler van het Kempens Wielermuseum, schonk Jefke een van zijn eigen oude zegepalmen.

Kristin Matthyssen

De meest fiere opa ter wereld woont in Grobbendonk. Jef kwam zondagmorgen zijn grote kampioensbeker showen in het Kempens Wielermuseum tussen alle andere bekers die daar staan. Suske Verhaegen hing de Belgische driekleur uit en haalde een van zijn eigen oude bloemenpalmen uit de kast toen hij zaterdag hoorde dat kleinzoon Jef Belgisch kampioen BMX was geworden. Zijn vrouw Liliane en dochter Niki waren langs het parcours van De Molensprinters in Massenhoven gaan supporteren, maar zelf kon Sus de spanning niet goed aan.

Jef Peeters (6) met zijn Belgische kampioensbeker en gouden medaille in het Kempens Wielermuseum naast opa Frans ‘Suske’ Verhaegen bij een portret van Frans als Belgisch kampioen bij de jeugd. De beker achter het portret won Frans in Valencia. 

Jef Peeters (6) met zijn Belgische kampioensbeker en gouden medaille in het Kempens Wielermuseum naast opa Frans ‘Suske’ Verhaegen bij een portret van Frans als Belgisch kampioen bij de jeugd. De beker achter het portret won Frans in Valencia. ©  Kristin Matthyssen

Jef Peeters woont samen met zijn papa Wim Peeters, broer Ward (12) en mama Niki Verhaegen in Pulle. De koers zit hem in de genen. Papa Wim is nog een neef van Julien Vermeulen, de fietsenmaker van Rik Van Looy indertijd. En mama Niki wou vroeger zelf wielrenner worden. “Maar ik mocht niet van ons vader”, lacht ze.

Jef zit altijd vol energie en heeft veel karakter. In maart 2020 sloot hij zich aan bij de recreanten van BMX-club De Molensprinters in Massenhoven. Het Belgisch kampioenschap was eigenlijk nog maar zijn derde competitiewedstrijd na een clubkampioenschap en een interclub. Volgens oud Belgisch kampioen BMX bij de elite Peter Bollansée heeft de jongen bakken talent. “Jefke vliegt!”, zegt Peter. En hij is fanatiek. “Hij wou met zijn beker slapen”, vertelt Niki. “Hij bestudeert filmpjes van andere BMX-wedstrijden op YouTube om de techniek te doorgronden. De Nederlandse BMX’er Niek Kimmann is zijn held. In het veld en op de weg kijkt hij op naar Wout Van Aert. Het is altijd een tweestrijd bij ons, want ik supporter voor Mathieu van der Poel”, lacht Niki.

Een knuffel voor opa. 

Een knuffel voor opa. ©  kristin matthyssen

Kempens Wielermuseum

Suske Verhaegen heeft vier kinderen en negen kleinkinderen. Jef Peeters is de eerste coureur die zijn nageslacht voortbrengt. Zelf was Suske tien jaar beroepsrenner in de jaren zeventig, onder meer bij Bic, Flandria en IJsboerke. Als prof won hij 17 wedstrijden, waaronder tweemaal Kuurne-Brussel-Kuurne.

Zijn enige Belgische driekleur won Frans Verhaegen bij de nieuwelingen in 1964 in Zemst. De fanfare van Pulle speelde toen om hem plechtig in te halen. In het Kempens Wielermuseum staat een enorme beker van Suske toen hij de GP Valencia won. Toen klopte hij renners als Tourwinnaar Luis Ocaña. “Maar ik ben mij nadien gaan toeleggen op kermiskoersen, omdat daar rapper geld in te verdienen was. Indertijd moesten wij zelf onze reiskosten betalen. Ik moest dikwijls naar Spanje vliegen en hield op het einde van de maand soms niks over. Bovendien was ik graag thuis bij mijn gezin. Ik sprak geen woord Frans toen ik voor de Franse wielerploeg Bic begon te rijden. Stanneke, de pastoor van Grobbendonk, gaf mij bordjes mee in het Frans zodat ik onderweg de weg kon vragen. Achteraf heb ik wel wat spijt dat ik snel kermiscoureur ben geworden.”

Jef Peeters, “een krachtige werkmensnaam” vindt zijn opa, begon van BMX te dromen toen hij de BMX-fiets van gewezen wereldkampioen Ellen Bollansée bij zijn opa zag staan. Nu speelt Jef graag met de klein coureurtjes in het wielermuseum die Suske verzamelde uit de dozen waspoeder. “Maar hij mag er niet mee knotsen”, zegt Suske streng. “Wij hadden thuis geen wasmachine, maar ik ging overal in de familie vragen om die figuurtjes bij te houden”, vertelt hij.

Gelukkig in bed

Na de zomer verhuist het Kempens Wielermuseum naar de oude bibliotheek van Grobbendonk aan het Astridplein. “Ik ben de gemeente Grobbendonk dankbaar. Ik hoop nog een paar jaar te genieten van de prestaties van onze Jef. Sport is heel verrijkend. Ik heb de hele nacht gelukzalig in mijn bed gelegen”, bekent de fiere opa. “Spijtig genoeg zal ik het waarschijnlijk zelf niet meer meemaken dat ik hem aan Patrick Lefevere kan aanbevelen. Tegen dat hij top is, ben ik er niet meer.” Waarop Liliane en Niki: “Dat weet ge toch niet voke!”

En het is waar, want Suske Verhaegen ziet er enorm goed uit. Het is niet te geloven dat hij in 2017 na een val van een ladder wekenlang in coma lag. “Ik had een hersenbloeding, gebroken nekwervels, gebroken borstbeen en twaalf gebroken ribben. Eén van die ribben had mijn longvlies doorboord. Ik heb mijn zegepalmen altijd goed onderhouden. Elke dag knip ik er nu wat zijden bloemekes af om die aan Ons-Lieve-Vrouwke te schenken aan het kapelleke van Eisterlee in Grobbendonk, als dank voor het tweede leven dat ik gekregen heb.”Meer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio