Wim (links) en Hans Borremans in de nieuwe viswinkel. 

Wim (links) en Hans Borremans in de nieuwe viswinkel. © Guy Delforge

Sint-Amands heeft na jaren eindelijk weer een viswinkel (met dank aan broers Borremans)

Puurs-Sint-Amands -

Sint-Amands (Puurs-Sint-Amands) heeft na vele jaren eindelijk weer een viswinkel. Dat is te danken aan de broers Hans en Wim Borremans. Zij namen een visgroothandel in de kmo-zone Hemelrijken over en maakten er meteen ook een viswinkel voor het grote publiek van.

Guy Delforge

De naam Borremans klinkt als een klok in Klein-Brabant. Al vijf generaties - precies honderd jaar - handelt de familie Borremans in paling, eerst in Mariekerke vanwaar de familie afkomstig is en ondertussen al meer dan zestig jaar aan het Donkmeer in Berlare. “We zaten in Berlare stilaan wat te klein”, zegt Hans Borremans die samen met zijn broer Wim het bedrijf leidt. “In dit gebouw in Sint-Amands zat een visgroothandel en we kregen de kans om die over te nemen. Er vielen nogal wat stukken van een puzzel mooi in elkaar. We konden voor onze palinghandel een wissel op de toekomst trekken, maar meteen konden we ons aanbod opentrekken naar andere vissoorten. Vanuit die groothandel kregen we het idee om ook een viswinkel te beginnen.”

De broers Hans en Wim Borremans vormen de perfecte tandem om de vis- en palinghandel te leiden. Ze maakten er een efficiënt bedrijf van, met als voornaamste opzet de best mogelijke kwaliteit zo snel mogelijk bij de gebruiker te brengen. Zowat 85% van de omzet haalde Borremans uit de horeca. Net voor de coronacrisis uitbrak, hadden ze het akkoord van de bank om de zaak in Sint-Amands over te nemen. De broers zetten als doorgewinterde ondernemers door en verwelkomen voortaan dus niet alleen klanten in hun groothandel, maar ook in de viswinkel.

De versheid tegen de scherpste prijs is het absolute voordeel van de winkel. 

De versheid tegen de scherpste prijs is het absolute voordeel van de winkel. © Guy Delforge

“We halen hier elke dag superverse vis binnen”, zeggen de broers Borremans. “Het is dan een kleine stap om naast de groothandel ook een winkel te beginnen. De klant kan hier tegen zeer democratische prijzen kopen omdat er geen tussenpersoon meer is. Je koopt hier rechtstreeks aan de bron. Die versheid tegen de scherpste prijs is het absolute voordeel van onze winkel. We bieden de klanten niet alleen verse vis, maar vanuit onze eigen keuken hebben we ook een aanbod aan slaatjes, aperitiefhapjes en bereide maaltijden. En natuurlijk zetten we ook onze eigen haring in de kijker, want door de overname van dit bedrijf hebben we nu ook onze eigen haringinleggerij.”

Uniek

In de bijzonder ruime winkel van Borremans vind je niet alleen een uitgebreid aanbod van verse vis, maar er staan ook enkele diepvrieskasten en er is zelfs een groot aanbod aan uitgelezen conserven, wijnen, olie en zout. “In onze diepvriezers zitten producten die je niet zo courant vindt”, zegt Hans Borremans. “Ook dat is vrij uniek, want je kunt hier als klant dus de kwalitatieve producten kopen die in de horeca en bij de betere keukens worden gebruikt. Ook onze gerookte vis is van een hoog niveau, gewoon omdat ons groothandelscliënteel – vooral horecazaken, maar ook de betere vishandels en marktkramers– dat van ons eist.”

Er is ook een groot aanbod aan uitgelezen conserven, wijnen, olie en zout. 

Er is ook een groot aanbod aan uitgelezen conserven, wijnen, olie en zout. © Guy Delforge

Vanuit de viswinkel heb je kijk op de bakken waarin de paling van Borremans zit. De paling wordt er nog elke dag vers gestroopt. Naast de bekende natuurpaling biedt Borremans ook kweekpaling aan, ze zijn zelfs mee bij de pioniers op dat vlak. “We kopen die paling uit de aquacultuur in Nederland en kweken die op in een traject van acht weken”, zegt Hans Borremans. “Daarbij verliest de paling zowat twaalf procent vetpercentage. Zo maken wij als het ware een Belgische paling. In Nederland wordt het grootste deel van de paling gerookt en mag die dus wat vetter zijn. Wij eten veel gebakken paling en paling in ’t groen en die vis moet minder vet zijn. De smaak leunt dichter aan bij de natuurpaling.”

De broers bij de visverwerking

De broers bij de visverwerking © Joris Herregods

In de indrukwekkende installaties van Borremans wordt 95% van het water dat in de leefbakken wordt gebruikt gerecycleerd. “We doen dat met een CO2-installatie die wordt gevoed door stroom van onze zonnepanelen”, zegt Hans Borremans. “We willen een duurzaam bedrijf zijn, ook als is dat in onze sector niet zo evident, maar we weten dat dit absoluut noodzakelijk is. Door de investeringen die we hier deden, halen we 30% meer capaciteit dan in ons vorig bedrijf, maar met 70% minder energie. We willen onze CO2-afdruk zo klein mogelijk maken.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio