Jan De Haes en Rik Verwaest onthullen het infobord van het Wolvenveldpad. 

Jan De Haes en Rik Verwaest onthullen het infobord van het Wolvenveldpad. © Chris Van Rompaey

Zomerzoektocht promoot vernieuwd Wandelgebied Pallieterland

Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Nijlen, Putte -

Langs de oever van de Nete in Lier openden gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) en schepen Rik Verwaest (N-VA) het vernieuwde Wandelgebied Pallieterland. Ze stelden er ook een zomerzoektocht voor.

Chris Van Rompaey

Wandelgebied Pallieterland strekt zich uit over de gemeenten Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg en Putte. Ze maken deel uit van het Regionale Landschap Rivierenland. De provincie Antwerpen telt drie Regionale Landschappen.

“Provincie Antwerpen zet sterk in op Regionale Landschappen”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes. “Zij werken onder meer rond natuur, erfgoed en streekidentiteit. En hoe beter dat te beleven, dan al wandelend of op je fiets? Daarom bracht Regionaal Landschap Rivierenland deze gemeentebesturen en tal van partnerorganisaties samen, om zo 33 gevarieerde wandellussen te realiseren.”

Wandelkaart

“De afstanden van deze wandelingen variëren van 3,5 tot 14 kilometer, waarvan sommige geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Op het terrein staat de signalisatie op punt, maar ook de wandelkaart (5 euro, red.) hebben we aangepakt. Bovendien staat er nu van elke wandellus een gratis fiche met toeristische informatie en een gps-bestand online.”

De Lierse schepen van Toerisme Rik Verwaest vult aan. “Afgelopen periode ervaarden we massaal hoe waardevol groenblauwe ruimte is. In Lier is dat nooit veraf. Je batterijen al wandelend opladen en vervolgens in het centrum een terrasje doen, hier aan het nieuwe Wolvenveldpad kan dat perfect. De wolven die hier tot in de negentiende eeuw rondwaarden, zal je niet tegenkomen, maar wel heel wat ander natuurschoon.”

Het merendeel van de wandellussen op de kaart Wandelgebied Pallieterland liggen op het grondgebied van Lier. Met niet minder dan zestien lussen kan je de stad dus vanuit alle hoeken verkennen. Nijlen pakt uit met het Steenbeemden-, Nijlenbeek- en Paddekotenpad. In Berlaar kan je kiezen tussen het Gestelpad, het Boerenkrijgpad en de Heikantwandeling. Voor de langste wandellus, het Jan Gaspad (14,1 km) moet je naar Putte. Heist-op-den-Berg tot slot heeft zes erg gevarieerde wandellussen in de aanbieding.

Verstopt kokertje

Op elke wandeling is een kokertje verstopt met daarin een waardebon. “Wie dat vindt, krijgt een leuke verrassing thuis bezorgd. Redenen genoeg dus om in Wandelgebied Pallieterland de sappige weiden, eeuwenoude hoeves, donkere bossen, massieve forten en kapelletjes te gaan ontdekken”, concludeert Jan De Haes.MEER OVER Lier

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio