Dansen in de bubbel en in de regen op Na Fir Bolg 

Dansen in de bubbel en in de regen op Na Fir Bolg © Jef Matthee

Festivalzomer start met Na Fir Bolg: 2.500 bezoekers houden zich netjes aan de regels

Vorselaar -

Veel volk, veel regels, beetje regen, maar vooral veel ambiance. Na Fir Bolg in Vorselaar is het eerste grote muziekfestival in onze regio. Onze reporter ging - met mondmasker - de sfeer opsnuiven tussen de 2.500 bezoekers.

Stefan Laenen

Drie frivole ruiters van Ponyclub Tremelo zitten zaterdagmiddag als eerste aan een van de honderden tafels op het terrein van Na Fir Bolg. Daar zaten ze vrijdagavond ook al. Hoe zit het met de sfeer op een zittend festival? “Op de eerste festivaldag waren de Rode Duivels de grote verliezers, en Bart Peeters de grote overwinnaar”, laat schoolmeester Maarten noteren. “Je voelde dat iedereen na de match een beetje teleurgesteld was. Gelukkig kon Peeters als rasartiest de sfeer reanimeren. Hij was de juiste man op het juiste moment. Natuurlijk is iedereen rechtgestaan, maar tegelijk respecteerde iedereen ook behoorlijk goed de bubbels.”

Het paard van Ponyclub Tremelo staat in de gang.

Het paard van Ponyclub Tremelo staat in de gang. © Jef Matthee

“Onze ponyclub trekt normaal naar Werchter, maar Na Fir Bolg is een tof alternatief. We vermoeden dat we verkocht zijn. Alleen jammer dat een camping niet is toegestaan”, voegt Kim toe. Temeer omdat het ontbijt van de heren bestaat uit enkele stevige tripels. “Straks komt ons Nancy, zij is onze bob”, benadrukt barbier David. “Blijven plakken is geen optie. Als het gedaan is, is het gedaan. De laatste dag komen we terug met onze gezinnen. Meer dan welk festival ook is Na Fir Bolg ongelofelijk kindvriendelijk.”

Ketnetband

Van die familiale gezelligheid getuigen Xian (9) en Helena (1). Zij bezoeken Na Fir Bolg met hun moeke. “Ik kwam hier al dikwijls, voor Helena is het de eerste keer”, weet Xian. “Andere jaren staat er een zwiermolen en ligt hier een grote berg zand om op te spelen. Het is spijtig dat dit nu door het virus verboden is. Maar ik amuseer me goed, en als het morgen (zondag, red.) goed weer is, dan komen we terug voor De Ketnetband.”

Moeke Kris met Xian en Helena.

Moeke Kris met Xian en Helena. © Jef Matthee

Een festival is meer dan plezier maken alleen, het is voor en achter de schermen ook keihard werken. “Wij combineren werk met plezier”, glimlacht glazenruimster Mariska. Ze steekt een handje toe op het festivalterrein samen met haar partner Guy. “We zijn vandaag vijf jaar samen. Geef toe, dan is een festival toch superschoon om dat jubileum te vieren? We helpen hier al heel lang. En normaal zakken we na het feest door op de camping. Nu waren we gisteren om half twee thuis, dat is wennen.”

Ook voor Guy is het wennen, want de technologie nam zijn job af. “Normaal ben ik hier afwasser. Na Fir Bolg serveert drank in echte glazen, dus dan sta ik een heel weekend pinten te spoelen. De organisatie gebruikte de lockdown en de tijd die vrij kwam door de afgelasting vorige zomer om twee professionele vaatwasmachines te bouwen. Die apparaten zijn volledig in eigen beheer uitgedacht en gefabriceerd, bijzonder indrukwekkend. De vuile glazen zijn in mum van tijd spik en span. Om het tempo van één machine te volgen, kan elke bezoeker per uur honderd glazen drinken. Een pittige uitdaging, maar we doen ons best”, grapt Guy. Een pittige bui zaterdag in de late namiddag kon de dorst alvast niet blussen.

Guy en Mariska klinken op vijf jaar liefde.

Guy en Mariska klinken op vijf jaar liefde. © Jef Matthee

Geen klachten

“Politie en veiligheidsdiensten noteerden geen klachten of geen noemenswaardige incidenten op de eerste uitverkochte openingsavond”, stelt festivalbaas Luc Janssens tevreden vast. “Eén bezoeker vond dat de uittocht op de parking moeizaam verliep, en dat klopt. Als honderden wagens tegelijk vertrekken, is dat even druk. Om 1u ’s nachts moet het terrein leeg zijn, en er is geen camping dit jaar, dus alle bezoekers zijn samen weg. Een festival organiseren was en is tot nader orde niet simpel. Wat we klaarspeelden op Na Fir Bolg is puur professionalisme, en was ons nooit gelukt zonder de enthousiaste inzet van een klein leger vrijwilligers. Mijn dank naar ons team, is groot. Merci, vanuit het diepste van mijn hart.”

Voor vandaag zaterdag en morgen zondag zijn aan de kassa nog enkele tickets beschikbaar. Zaterdag sluit Soulsister af, zondag is het de beurt aan onder meer Tourist LeMC en Raymond van het Groenewoud.

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

 

 ©  Jef Matthee

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio