Burgemeester Liesbeth Verstreken links met Bert Van den Auwelant (witte broek) achter Paul Van Hoeydonck en echtgenote Marleen. 

Burgemeester Liesbeth Verstreken links met Bert Van den Auwelant (witte broek) achter Paul Van Hoeydonck en echtgenote Marleen. ©  kristin matthyssen

Verzamelaar eert enige kunstenaar met beeldje op de maan met overzichtsexpo

Zoersel -

In het privé-kunstcentrum ARTlant van kunstverzamelaar Bert Van den Auwelant in Zoersel opende vrijdagavond de retrospectieve ‘The Fallen Astronaut, 50 year celebration’ ter ere van Paul Van Hoeydonck. Eregast op de opening was de bijna 96-jarige kunstenaar zelf, die met zijn echtgenote Marleen alle loftuitingen minzaam in ontvangst nam achter een glaasje bubbels terwijl de Belgen van de Italianen verloren.

Kristin Matthyssen

Paul Van Hoeydonck is de enige aardbewoner met een buitenaardse kunstinstallatie. Op 2 augustus 1971 liet de bemanning van de Apollo 15 zijn Fallen astronaut in het maanstof achter, als herdenking van alle gesneuvelde astronauten in de race naar de verovering van de ruimte. De gemeente Wijnegem liet zopas nog weten haar beroemde inwoner tot ereburger te benoemen.

LEES OOK. Kunstenaar Paul Van Hoeydonck eerste ereburger: bekend van Wijnegem tot op de maan

Een kopie van ‘Fallen astronaut’, het beeldje dat vereeuwigd ligt op de maan. 

Een kopie van ‘Fallen astronaut’, het beeldje dat vereeuwigd ligt op de maan. ©  rr

Ook verzamelaar Bert Van den Auwelant wou die vijftigste verjaardag van Fallen astronaut niet geruisloos laten passeren. Hij bezit zelf meer dan vijftig kunstwerken van Paul Van Hoeydonck. Genoeg om een retrospectieve op te bouwen in zijn eigen kunstcentrum ARTlant in de vroegere Wilma-meubelfabrieken aan de Oostmallebaan waar hij enkele jaren geleden zijn ganzenlever- en delicatessebedrijf NIVO-Finess van Zandhoven naar Zoersel verhuisde.

“Ik ben altijd al fan geweest, maar toen ik Paul Van Hoeydonck persoonlijk leerde kennen, is de waardering nóg groter geworden. Vooral zijn drijfveren, zijn inspiratie en zijn creatieve drive - nu zelfs op zijn 95ste - bewonder ik enorm”, zegt Bert. “Hij verdient het om gefêteerd te worden.”

Paul Van Hoeydonck luisterde aandachtig. 

Paul Van Hoeydonck luisterde aandachtig. ©  kristin matthyssen

50 jaar na Apollo 15 : The Fallen Astronaut opende net op het moment dat de Rode Duivels de kwartfinale tegen Italië gingen spelen. Maar er waren genoeg sportbarbaren of juist kunstliefhebbers die konden inschatten wat het belangrijkste was. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) hield de openingsspeech. Buiten de wandelstok die hij bij zich droeg, waren de jaren Paul Van Hoeydonck niet aan te zien. Hij luisterde als een aristocraat met zijn volle grijze haardos naar alle bewonderaars die hem kwamen feliciteren, met aan zijn zijde zijn jongere vrouw Marleen Meyers.

Niet te koop

De meer dan vijftig getoonde werken uit de Zoerselse privécollectie, van de jaren zeventig tot 2020, zijn niet te koop. Alleen de foto’s uit de jaren tachtig, die Paul Van Hoeydonck dan persoonlijk tekent en waarvan er slechts één exemplaar bestaat.

De expo is op afspraak te bezoeken tot september. Boekingen via mail via bert@nivofiness.be.

https://www.artlant.be/

Burgemeester Liesbeth Verstreken van Zoersel verwelkomde de artiest. 

Burgemeester Liesbeth Verstreken van Zoersel verwelkomde de artiest. © kristin matthyssen

Paul Van Hoeydonck verdient het om gefêteerd te worden. 

Paul Van Hoeydonck verdient het om gefêteerd te worden. ©  kristin matthyssen

De vernissage in volle kwartfinale van de Belgen, zonder een televisiescherm in de buurt. Maar niemand maalde daarover. 

De vernissage in volle kwartfinale van de Belgen, zonder een televisiescherm in de buurt. Maar niemand maalde daarover. ©  kristin matthyssen

De kunstwerken van Van Hoeydonck komen uit de collectie van Bert Van den Auwelant. 

De kunstwerken van Van Hoeydonck komen uit de collectie van Bert Van den Auwelant. ©  kristin matthyssenMeer nieuws uit stad en rand

citta

Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio