©  REUTERS

Van Aert eerste achtervolger op 30 seconden van Van der Poel: “Nu moet ik zeker nog niet opgeven”

Wout van Aert deed in de zevende rit opnieuw een aanval op de gele trui, maar onze landgenoot kreeg Mathieu van der Poel er niet af. Hij blijft zo hangen op 30 seconden, maar de Belgisch kampioen sluit niet uit dat hij het morgen opnieuw probeert.

Valerie Van Avermaet

LEES OOK: Mohoric rekent af met een pak Belgen en rijdt solo naar ritwinst in langste Tour-rit

Wout van Aert zei voor de rit nog dat hij niet meer in het geel geloofde, maar zat toch mee in de ontsnapping in de hoop dat hij kon verrassen. “Ik moet niet alles vertellen voor de rit”, lachte de Belgische kampioen. “Het plan was om mee te zijn in de aanval vandaag. Zowel voor winst, als voor het klassement. Ik ken Mathieu ondertussen al een beetje, dus ik wist dat hij alert zou zijn. Het is knap dat hij zo mee koerst. Mohoric reed een beetje stom weg tijdens de sprint voor de bergpunten en zette dan door, terwijl de zwaarste klim nog moest komen. Maar op een of andere manier bleef hij ons voor dus hij was sterk. Daarna werkten we niet super goed meer samen. Voor mij was het moeilijk om zowel op de dagzege als het klassement te focussen. Mohoric is de verdiende ritwinaar. Onderweg heb ik wat gepraat met Mathieu. Ik liet eerst Asgreen aanvallen omdat die ook een klein gevaar was voor de gele trui van Mathieu. Hij liet hem in de finale rijden, want dan was het te laat om nog twee minuten goed te maken. Ik heb alles op één aanval gezet, maar ik kreeg hem er niet af. Dan heb ik boven gezegd dat we beter zouden samenwerken, dan bleven we allebei in de buurt.”

 

 ©  AFP

Van Aert staat nog steeds 30 seconden van Van der Poel en gelooft er nog in. “Nu moet ik zeker nog niet opgeven. Ik blijf op zelfde achterstand staan. Ik ben benieuwd hoe ik mij morgen zal voelen na de rit van vandaag. Ik heb al gehoord dat Primoz tijd heeft verloren en Jonas Vingegaard eraan is blijven hangen. Of hij nu kopman wordt? We moeten eens rustig bekijken wat we gaan doen. Het was alleszins niet de bedoeling. We hadden gehoopt dat Primoz voldoende hersteld zou zijn, maar dat is niet zo. Jammer.”

“Of het speciaal was met Mathieu? Het voelde gewoon aan. Als je rondkijkt heb je niet door of je nu in de Tour zit of in de Superprestige van Ruddervoorde. Zal voor altijd zo blijven denk ik.”

Mathieu van der Poel behoudt zijn gele trui: “Ik hield Asgreen en Van Aert in de gaten”

De gele trui van Mathieu van der Poel werd tijdens de zevende rit van de Tour de France aangevallen. Zowel Kasper Asgreen als Wout van Aert bestookten hem, tevergeefs. “Ik heb me in het geel nog meer gegeven dan anders.”

“Het was 250 kilometer à bloc hé”, opende Mathieu van der Poel. “Ik heb nog van die dagen gehad in het wielrennen. Er wilden er enorm veel op pad gaan vandaag. Na een uur voelden we dat er velen al wat op de limiet zaten. Het was de hele dag à fond. Wat een lastige dag was het. Ik had met Asgreen en Van Aert twee renners in de kopgroep die dicht stonden in de stand. Ik hield hen natuurlijk in de gaten. Ik denk dat we het goed hebben gedaan. Ook al met Xandro Meurisse die heel, heel sterk was. Ik heb me in het geel nog meer gegeven dan anders.”

 

 ©  BELGA

Van der Poel weigerde om al over de Alpen na te denken. “Er is ook nog Tokio hé. Ik mag niet alles in de prullenmand gooien. Maar anderzijds ben ik vandaag tot het gaatje gegaan om die gele trui te behouden. Het is toch speciaal, zo’n trui dragen. Ik weet niet hoe het morgen zal lopen, maar ik ga proberen dat geel nog te houden op Le Grand-Bornand.”

MEER OVER Tour de France

Meer sportnieuws